Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Ekonomika

Coface: Platenie faktúr v Nemecku mešká, problém môžu mať i firmy v SR

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Až 41 % nemeckých firiem je podľa prieskumu presvedčených, že ich obchodná situácia je horšia, čo môže zasiahnuť aj slovenské firmy.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Slovenské firmy môžu mať problém, pretože ich nemeckí obchodní partneri menia stratégiu. Väčšina odvetví v Nemecku zaznamenala nárast dĺžky trvania oneskorenia platieb, pričom až 28 % respondentov očakáva tento rok ďalšie zhoršenie podnikania. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Coface o platobnej morálke nemeckých firiem, ktorý sa uskutočnil na vzorke 1075 firiem všetkých veľkostí a naprieč odvetviami tamojšieho hospodárstva.

Až 41 % nemeckých firiem je podľa prieskumu presvedčených, že ich obchodná situácia je horšia, čo môže zasiahnuť aj slovenské firmy. "Nemecko je kľúčovým obchodným partnerom Slovenska a významných odbytiskom pre mnohé tunajšie spoločnosti," upozornil riaditeľ Coface Slovenská republika a Česko Rudolf Kypta.

"S priemerom 22 dní zaznamenali v tomto roku najkratšiu dobu čakania spoločnosti v sektore balenia papiera, kým spoločnosti v sektore financií museli byť najtrpezlivejšie s priemerným oneskorením 39,2 dňa," dodal Kypta. Tieto údaje podľa neho ukazujú, že podnikom v posledných rokoch pomohli vládne podporné opatrenia.

Hoci platobná morálka zostáva aj po tomto zhoršení v relatívne dobrej kondícii, spoločnosti sú podľa prieskumu naďalej pesimistické, pokiaľ ide o ich obchodné vyhliadky. Len 13 % respondentov si myslí, že ich situácia je lepšia ako v roku 2022, pričom až 41 % ju vníma ako horšiu.

"Aj v dôsledku tohto vývoja Nemecko v porovnaní s rokom 2022 stratilo na popularite ako dobré miesto na podnikanie na rozdiel od Spojených štátov a východnej Európy, ktoré na popularite získali. Mierne atraktívnejšou sa stala aj Čína, ale jej podpora zostala v historickom porovnaní na veľmi nízkej úrovni," uzavrel Kypta.