Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Ekonomika

Colliers: Objem investícií do nehnuteľností vlani v SR rástol

Na snímke pohľad z vežiaku Tower 115, v popredí vidno komplex Eurovea. Foto: TASR/Michal Svítok

Na Slovensku dosiahol vlani celkový objem investícií približne 1,16 miliardy eur, čo bolo medziročne viac o 9 %, pričom bolo zaznamenaných 42 transakcií.

Bratislava 27. marca (TASR) - Objem investícií v šiestich krajinách strednej a východnej Európy (SVE), ku ktorým patrí aj Slovensko, dosiahol v minulom roku približne 10,7 miliardy eur a medziročne klesol o 3,3 %. Oproti predpandemickým úrovniam z roku 2019 je ich hodnota nižšia o vyše 20 %. Vyplýva to z aktuálnej správy medzinárodnej poradenskej spoločnosti Colliers. Na tento rok odhaduje investície v hodnote 7 až 10 miliárd eur.

Na Slovensku dosiahol vlani celkový objem investícií približne 1,16 miliardy eur, čo bolo medziročne viac o 9 %, pričom bolo zaznamenaných 42 transakcií. "Pre úplnosť treba však zdôrazniť, že približne 30 % z odhadovanej trhovej aktivity pripadá na odpredaj realitného portfólia Penty novozaloženej spoločnosti Alto Real Estate, ktorú vlastní bývalý partner Penty Jozef Oravkin," priblížil riaditeľ Colliers na Slovensku Richard Urvay. Pre tento rok predpokladá spoločnosť objem investícií do komerčných nehnuteľností v SR medzi 500 a 700 miliónmi eur.

V roku 2022 bol v regióne SVE dominantný kancelársky sektor s podielom 38 % na objeme investícií. Nasledovali maloobchod a priemysel s podielmi 27 % a 26 %. V týchto troch sektoroch došlo počas vlaňajška k 10 veľkým transakciám nad 200 miliónov eur, čo predstavuje 31 % objemu regionálnych investícií.

Pokiaľ ide o aktivity na slovenskom trhu, 31 % transakcií sa podľa Colliers týkalo maloobchodných nehnuteľností. Medzi najväčšie transakcie v tomto segmente patrila akvizícia 2. podielu bratislavského nákupného centra Aupark, ktorú v minulom roku iniciovali spoločnosti Wood & Company a Tatra Asset Management. Ďalej predaj nákupného centra Optima v Košiciach spoločnosti Cronos Optima & SIRS Portfolio Fund a akvizícia MAX Portfolio v mestách Poprad, Trnava, Trenčín a Nitra spoločnosťou Supernova Privatstiftung.

Ďalších 22 % transakcií bolo na Slovensku uzavretých v rámci sektora kancelárií. Tri najväčšie sa týkali kľúčových nehnuteľností v bratislavskom centre - Blumental (ZFP Investments), Klingerka (Erste Realitná Renta) a Pradiareň 1900 (RSJ Group).

Treťou kategóriou najžiadanejších aktív v SR boli minulý rok priemyselné a logistické nehnuteľnosti, ktoré predstavovali 12 % celkového objemu investícií. Najväčšie transakcie roka zahŕňali predaj Sihoť Parku v Trenčíne a logistického centra Billa v Senci spoločnosti EELVF IV Slovakia B1 s. r. o. a akvizíciu spoločnosti BSK Transports DC spoločnosťou Arete Invest v Trnave.