Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Ekonomika

ConocoPhillips vyťažil z rastu cien ropy, zisk zvýšil päťnásobne

Na archívnej snímke z 9. februára 2016 nápis koncernu ConocoPhillips pokrytý snehom v americkom Nuiqsute na Aljaške. Foto: TASR/AP

Zisk koncernu upravený o mimoriadne položky dosiahol v 1. kvartáli 4,29 miliardy USD (4,07 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 3,27 USD.

Houston 5. mája (TASR) - Americký ropný koncern ConocoPhillips oznámil za 1. kvartál rast zisku zhruba na päťnásobok z úrovne pred rokom, pričom prekonal očakávania trhov. Firma vyťažila z vysokých cien ropy a plynu a zároveň z toho, že na rozdiel od mnohých konkurentov, ktorí začali výraznejšie investovať do nízkouhlíkových energií, zotrvala výhradne pri produkcii týchto surovín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zisk koncernu upravený o mimoriadne položky dosiahol v 1. kvartáli 4,29 miliardy USD (4,07 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 3,27 USD. Na porovnanie, pred rokom dosiahol upravený zisk ConocoPhillips 902 miliónov USD (69 centov/akcia). Výsledky za 1. kvartál tohto roka zároveň prekonali očakávania analytikov, ktorí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 3,03 USD.

Spoločnosť ConocoPhillips je aktívna v 16 krajinách sveta, najväčšie aktivity však realizuje v Spojených štátoch. V dôsledku vývoja na trhoch firma zároveň zvýšila svoje tohtoročné kapitálové výdavky na 7,8 miliardy USD z pôvodnej úrovne 7,2 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0531 USD)