Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 14. november 2024Meniny má Irma
< sekcia Ekonomika

Cukrári sa pre koronavírus obávajú straty svojho podnikania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pomoc cukrárom ponúkol aj Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Ten bude o ich problémoch rokovať so štátnymi organizáciami aj s jednotlivými obchodnými reťazcami.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Cukrári sa obávajú straty svojho podnikania. Maloobchodné predajne cukrárskych výrobkov sú totiž už niekoľko týždňov zatvorené z dôvodu šírenia pandémie nového koronavírusu. Ich sortiment totiž nie je podľa oficiálnych informácií nevyhnutný na prežitie obyvateľstva. Informoval o tom Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

"V zmysle platných opatrení vzťahujúcich sa na maloobchodný predaj platia výnimky pre predajne potravín, mäsa, zelovocov a pekární. Cukrárne sú z týchto výnimiek vyňaté, preto sa cukrári právom obávajú o svoje podnikanie, ktoré často budovali dlhé roky. Zväčša ide o malé rodinné firmy, ktoré prevádzkujú zopár predajní a zamestnávajú v priemere 20 ľudí," povedala predsedníčka SZPCC Tatiana Lopúchová, ktorú s prosbou o pomoc kontaktovalo viacero cukrárov.

Podľa nej hovoria, že im ide o čas. Nemajú z čoho platiť svojich ľudí. Mnohí podľa svojich vyjadrení nechcú zamestnancov prepustiť, pretože pre nich často pracujú aj celú dekádu či od rozbehu cukrárskej výroby. Problém majú rovnako aj s nevyplatenými faktúrami od svojich odberateľov, prevažne zo siete Horeca. Tí z dôvodu zatvorených prevádzok nemajú finančné zdroje na úhradu faktúr.

"Cukrári sú zúfalí. Pozitívne nevidia ani vyplatenie dotácií za pokles tržieb. Z dôvodu nevyplatených dodávok totiž nemajú financie na úhradu vlastných záväzkov, a preto ich to vyraďuje z nároku na túto finančnú výpomoc. Zároveň sú rozhorčení, že v mnohých obchodných reťazcoch sú otvorené predajne alkoholu či tabakových výrobkov, no cukrári nemôžu rovnakým spôsobom vydávať cez výdajné pulty zákusky," upozornila Lopúchová.

Cukrári podľa nej vidia dve možnosti, ktoré by mohli pomôcť ich podnikaniu. Jednou z nich je apelovanie na vládu a príslušné orgány, aby povolili otvorenie cukrární, samozrejme, pod podmienkou dodržania prísnych hygienických opatrení bez možnosti posedenia. "Argumentujú tým, že v maloobchodných predajniach sa zákusky bežne predávajú, pričom túto situáciu prirovnávajú napríklad k zatvoreným záhradníctvam, ktoré vláda po kritike predaja záhradkárskych potrieb v maloobchodoch nakoniec otvorila," priblížila Lopúchová.

Dodala, že ďalším variantom je aj možnosť individuálnych dohôd s reťazcami o predaji výrobkov od regionálnych cukrárov. Týmto sa slovenskí cukrári obracajú na veľké obchodné siete so žiadosťou o pomoc pri dodávkach svojich balených výrobkov na regionálnej úrovni za vopred určených podmienok.

Lopúchová uzavrela, že pomoc im ponúkol aj Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Ten bude o ich problémoch rokovať so štátnymi organizáciami aj s jednotlivými obchodnými reťazcami.