Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Ekonomika

VIDEO: D. Saková a Volvo potvrdili termín spustenia závodu Valaliky

Na snímke zľava ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) a prezident SR Peter Pellegrini so zástupcami spoločnosti Volvo Cars počas prehliadky priestorov priemyselného parku Valaliky v piatok 21. júna 2024. Foto: TASR - Roman Hanc

Závod Volvo bude súčasťou štátneho priemyselného parku Valaliky Industrial Park.

Valaliky 21. júna (TASR) - Koniec roka 2026 ako termín, keď by závod Volvo pri Košiciach mal spustiť výrobu elektrických áut, potvrdili v piatok na mieste výstavby ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) a predstavitelia švédskej automobilky. Spolu s ministerkou si prišiel pozrieť stav a priebeh výstavby v priemyselnom parku Valaliky aj prezident SR Peter Pellegrini. Spoločnosť Volvo podľa plánu už buduje jednotlivé výrobné haly.

"Pri plnej produkcii, ktorá sa má spúšťať v decembri 2026, by sa malo vyrábať tu vo Valalikoch približne 250.000 elektromobilov ročne, čo je veľmi veľké číslo, a tento závod sa bude podieľať na tvorbe HDP približne 1,3 percenta," uviedla Saková.

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini si listuje v prospekte spoločnosti Volvo Cars počas prehliadky priestorov priemyselného parku Valaliky v piatok 21. júna 2024.
Foto: TASR - Roman Hanc


Na východe Slovenska chce podľa nej Volvo zamestnať v budúcnosti pri plnej produkcii 3300 ľudí s priemerným platom 1400 eur a viac. "Rátame, že spolu s jednotlivými subdodávateľmi vytvoríme dokopy približne 12.000 pracovných miest tu na východe Slovenska," povedala ministerka. Konštatovala, že celková investícia spoločnosti Volvo predstavuje objem 1,2 miliardy eur, pričom štát sa na tejto investícii podieľal priamou investičnou pomocou v objeme približne 270 miliónov eur.

Závod Volvo bude súčasťou štátneho priemyselného parku Valaliky Industrial Park. Zakrátko sa podľa ministerky budú spúšťať verejné obstarávania, čo sa týka vybudovania dopravnej a energetickej infraštruktúry, vodovodu, odvodu dažďovej vody alebo čističky odpadových vôd. Urýchleniu procesov má napomôcť aj nový zákon o verejnom obstarávaní. Ako komplikáciu pre výstavbu, ktorá sa vyskytla, spomenula ministerka vysokú hladinu spodnej vody, čo si vyžaduje potrebu odvodnenia a realizáciu projektu na tento účel.

Na snímke sprava prezident SR Peter Pellegrini a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas prehliadky priestorov priemyselného parku Valaliky v piatok 21. júna 2024.
Foto: TASR - Roman Hanc


Viceprezident spoločnosti Volvo Cars pre globálnu výrobu Geert Bruyneel verí, že oblasť Košíc je správne miesto na výrobu elektrických vozidiel vrátane schopnej pracovnej sily. Nový závod bude mať podľa neho najnovšie technológie a know-how a od prvého dňa bude klimaticky neutrálny. "Som presvedčený, že koniec roka 2026 ako termín na spustenie produkcie bude splnený," povedal.

Pellegrini návštevou budovaného priemyselného parku ukončil piatkovú návštevu Košíc.