Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Ekonomika

D. Šmyhaľ: Ukrajina nebude pokračovať v tranzitnej dohode s Ruskom

Na snímke predseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhaľ na spoločnom rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády pri ukrajinskom meste Užhorod v pondelok 7. októbra 2024. Foto: TASR - Roman Hanc

Zdôraznil, že Ukrajina je vďačná Slovensku za energetickú podporu.

Bratislava/Užhorod 7. októbra (TASR) - Ukrajina nebude pokračovať v tranzitnej dohode o plyne s Ruskom po vypršaní jej platnosti. Zdôraznil to po rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády v Užhorode ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

"Strategickým cieľom je uvaliť sankcie na ruskú infraštruktúru a zbaviť Kremeľ tak možností, z ktorých financuje vojnu. Vyzývame preto všetky krajiny, aby sa plne odpojili od ruského plynu. My chápeme pálčivosť tejto otázky v niektorých krajinách, ale rátame s postupnou diverzifikáciou dodávok. Dohodli sme sa na vytvorení východoeurópskeho energetického hubu (bodu)," priblížil Šmyhaľ.

Zdôraznil, že Ukrajina je vďačná Slovensku za energetickú podporu. "Zvlášť chcem prízvukovať, že Slovensko je druhou krajinou podľa objemu havarijnej aj komerčnej dodávky elektrickej energie. Ukrajina a Slovensko realizujú ambiciózny projekt pri elektrickom konektore Mukačevo-Veľké Kapušany. Projekt má byť ukončený na oboch stranách do konca roku 2028," poznamenal ukrajinský predseda vlády.

"Vítam, že náš rozhovor potvrdil, že máte záujem tak ako my, na tom, aby tranzitný systém, ktorý na území Ukrajiny máte, bol ďalej používaný, a to tak pre ropu, ako aj pre plyn. Toto je veľmi dôležitá informácia pre nás všetkých," doplnil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhaľ si podávajú ruky po skončení spoločného rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády pri ukrajinskom meste Užhorod v pondelok 7. októbra 2024.
Foto: TASR - Roman Hanc


Obe vlády podľa ukrajinského premiéra rokovali aj o dopravnej infraštruktúre. "Máme progres pri úprave hraničného priechodu Užhorod-Vyšné Nemecké. Je už čiastočne obnovený. Vytvárame možnosti, aby jeho kapacita vzrástla o 1000 automobilov," informoval Šmyhaľ.

Ukrajinský premiér dodal, že obe susedné krajiny spolupracujú aj pri budovaní železničných tratí Kyjev-Košice, ako aj na certifikácii vozňových súprav.