Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Ekonomika

Dánska ekonomika sa v 2. štvrťroku zotavila z poklesu a vzrástla

Na archívnej snímke - Dánsko. Foto: TASR/AP

K oživeniu dánskej ekonomiky prispel najmä farmaceutický priemysel, zatiaľ čo slabšie výsledky obchodu a dopravy tlmili výkon ekonomiky.

Kodaň 20. augusta (TASR) - Dánska ekonomika sa v 2. štvrťroku 2024 zotavila z poklesu v prvých troch mesiacoch roka a vzrástla. Prispel k tomu najmä farmaceutický priemysel. Ukázali to v utorok predbežné údaje dánskeho štatistického úradu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Podľa rýchleho odhadu štatistikov sa hrubý domáci produkt (HDP) Dánska za tri mesiace do konca júna 2024 zvýšil o 0,6 % oproti 1. štvrťroku, keď po revízii medzikvartálne klesol o 1 %.

K oživeniu dánskej ekonomiky prispel najmä farmaceutický priemysel, zatiaľ čo slabšie výsledky obchodu a dopravy tlmili výkon ekonomiky. Aj v minulom roku bol farmaceutický priemysel hlavným motorom hospodárskeho rastu Dánska.

Štatistiky odhalili tiež, že spotreba domácností v 2. štvrťroku klesla o 0,3 %. Na druhej strane hrubé fixné investície vzrástli o 0,5 %, vývoz sa zvýšil o 1,8 % a dovoz o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní HDP Dánska v 2. štvrťroku 2024 vzrástol o 2,5 %. Tento výsledok prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali, že stúpne o 1,4 % po smerom nahor revidovanom zvýšení o 1,9 % v 1. štvrťroku.