Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

De Guindos: Je potrebné dosiahnuť pokrok v rámci finančnej integrácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Budúca EK bude musieť formovať politický program na nasledujúce roky.

Brusel 18. júna (TASR) - Viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Luis de Guindos vyzval budúcu Európsku komisiu (EK), aby dosiahla ďalší pokrok pri rozvoji únie kapitálových trhov, keďže podľa jeho názoru doterajšia finančná integrácia v eurozóne je "celkovo sklamaním". TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Budúca EK bude musieť formovať politický program na nasledujúce roky. Finančná integrácia a finančná stabilita sú kľúčom k zabezpečeniu odolnej a prosperujúcej budúcnosti Európy, zdôraznil.

De Guindos na spoločnej konferencii EK a ECB poznamenal, že finančná integrácia podporila odolnosť eurozóny v čase významných geopolitických rizík, ekonomických šokov a bezprecedentne vysokej úrovne inflácie. Ale ďalší pokrok smerom k väčšej finančnej integrácii v eurozóne je celkovo sklamaním.

Za uplynulé dva roky sa miera finančnej integrácie podľa neho výrazne znížila. V skutočnosti je späť na úrovniach na začiatku menovej únie, a to aj napriek značnému legislatívnemu úsiliu.

Pokiaľ ide o cezhraničné bankové pôžičky a akciové trhy, došlo podľa neho len k malému pokroku v rámci finančnej integrácie. Tieto trhy sú však kľúčom k tomu, aby pomohli malým a stredným podnikom, chrbtici hospodárstva eurozóny, prekonať ich problémy s financovaním. Sú tiež kritickým zdrojom rizikového kapitálu pre inovatívne a rýchlo rastúce spoločnosti, najmä v odvetviach, ako sú technológie, biotechnológia a energia z obnoviteľných zdrojov.

Cezhraničné pôžičky môžu priniesť dôležité výhody, najmä v súvislosti s rozdelením rizika v súkromnom sektore medzi krajinami, pripomenul.

Európsky bankový sektor je však stále roztrieštený. Dodal, že na úniu kapitálových trhov, ako aj na bankovú úniu, je potrebné pozerať v širšom kontexte európskeho projektu.