Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

De Guindos: V otázke sadzieb si ECB ponecháva otvorené všetky možnosti

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Inflácia v septembri pravdepodobne klesne, ale vo štvrtom štvrťroku sa opäť zvýši a tento vývoj podlieha veľkej neistote, povedal de Guindos na konferencii v Madride.

Viedeň 16. septembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) si v súvislosti s nadchádzajúcimi rozhodnutiami o úrokových sadzbách ponecháva otvorené všetky možnosti. Vyhlásil to v pondelok viceprezident ECB Luis de Guindos. Inflácia v septembri pravdepodobne klesne, ale vo štvrtom štvrťroku sa opäť zvýši a tento vývoj podlieha veľkej neistote, povedal de Guindos na konferencii v Madride. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Myslím si, že nikto v Rade guvernérov ECB nevie, čo sa stane v najbližších mesiacoch," pokračoval viceprezident ECB s tým, že najprv je potrebné analyzovať prichádzajúce údaje a až potom prijať rozhodnutie.

Po júnovom obrate v menovej politike ECB minulý týždeň opäť znížila úrokové sadzby. Rada guvernérov ECB zároveň zdôraznila, že sa vopred nezaviaže k určitému smerovaniu menovej politiky. Banku stále znepokojuje najmä inflácia v sektore služieb a viaceré zdroje oboznámené s problematikou minulý týždeň uviedli, že na svojom zasadnutí v októbri ponechá sadzby nezmenené.

Centrálna banka minulý týždeň vo štvrtok (12. 9.) rozhodla o znížení kľúčovej sadzby z vkladov na 3,5 % z 3,75 %. Zredukovala aj úrokovú sadzbu pre hlavné refinančné operácie na 3,65 % a jednodňové refinančné operácie na 3,90 %.