Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Deficit bežného účtu platobnej bilancie Grécka sa v máji zvýšil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

V porovnaní s rovnakým obdobím spred roka bol rozsah schodku približne o polovicu vyšší.

Atény 22. júla (TASR) - Bežný účet platobnej bilancie Grécka pokračoval v máji v deficite, pričom v porovnaní s rovnakým obdobím spred roka bol rozsah schodku približne o polovicu vyšší. Pod zhoršenie vývoja bežného účtu sa veľkou mierou podpísal obchod s tovarom a účet primárnych príjmov. Uviedla to v pondelok grécka centrálna banka, ktorej údaje zverejnil portál RTTNews.

Deficit bežného účtu platobnej bilancie Grécka dosiahol v máji 2,35 miliardy eur. V rovnakom období minulého roka predstavoval schodok 1,63 miliardy eur.

Vývoj bežného účtu ovplyvnil najmä obchod s tovarom. V dôsledku vyššieho dovozu než vývozu sa deficit v tomto segmente zvýšil z 3,02 miliardy eur v máji 2023 na 3,45 miliardy eur.

Lepšie sa vyvíjala situácia v oblasti služieb. V máji tohto roka dosiahol prebytok 1,89 miliardy eur, čo predstavuje medziročné zvýšenie. Veľkou mierou k tomu prispel rast príjmov v cestovnom ruchu.

Na druhej strane vzrástol deficit na účte primárnych príjmov, ako aj na účte sekundárnych príjmov. V prípade primárnych príjmov dosiahol 566,2 milióna eur a v prípade sekundárnych príjmov 221,3 milióna eur.

Za päť mesiacov tohto roka dosiahol deficit bežného účtu platobnej bilancie Grécka 9,1 miliardy eur. V porovnaní s prvými piatimi mesiacmi minulého roka sa tak zvýšil o 1,7 miliardy eur.