Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Deutsche Bank sa v 3. štvrťroku vrátila k zisku

Na snímke logo nemeckej banky Deutsche Bank na budove centrály vo Frankfurte. Foto: TASR/DPA

Banka sa v 2. štvrťroku 2024 prepadla do straty po tom, ako si vyčlenila veľkú rezervu na súdne spory.

Frankfurt nad Mohanom 23. októbra (TASR) - Nemecká banka Deutsche Bank sa v 3. štvrťroku 2024 vrátila k zisku. Prispelo k tomu zníženie rezerv, ktoré vyčlenila na súdne spory spojené s kúpou Postbank. Podporili ju aj dobré výsledky investičnej divízie. TASR o tom informuje na základe správ Reuters.

Banka sa v 2. štvrťroku 2024 prepadla do straty po tom, ako si vyčlenila veľkú rezervu na súdne spory. Deutsche Bank však odvtedy urovnala niektoré spory a znížila provízie o 440 miliónov eur, čo jej pomohlo zvýšiť zisk.

Čistý zisk pripadajúci akcionárom v 3. štvrťroku 2024 vzrástol o 42 % na 1,461 miliardy eur, zatiaľ čo v 2. štvrťroku banka vykázala stratu 143 miliónov eur.

Zisk pred zdanením sa v 3. kvartáli zvýšil o 31 % na 2,26 miliardy eur a tržby stúpli o 5 % na 7,5 miliardy eur. Analytici pritom banke predpovedali tržby 7,338 miliardy eur. Tržby investičnej divízie vzrástli o 11 % na 2,5 miliardy eur.

Deutsche Bank v 3. štvrťroku dosiahla pokrok v dlhotrvajúcom súdnom spore o akvizíciu Postbank, v ktorom čelí obvineniam, že nedostatočne zaplatila za jej kúpu. Približne 60 % žalobcov sa v auguste s nemeckou bankou vyrovnalo.

Čiastočné uvoľnenie 440 miliónov eur opravných prostriedkov na súdne spory pomohlo Deutsche Bank zvýšiť zisk v 3. štvrťroku. Oznámila tiež, že požiadala o spätné odkúpenie akcií. Tento krok bol predtým pozastavený pre súdny spor Postbank.