Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

Digitálna koalícia: Na rozvoj IT zručností detí išlo 65 miliónov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Medzi projekty, ktoré pomohli zlepšiť digitálne zručnosti naprieč rôznymi cieľovými skupinami na Slovensku, patrí projekt Digitálny žiak.

Bratislava 24. júla (TASR) - Digitálna koalícia vlani uskutočnila projekty za viac ako 65 miliónov eur. S pomocou nových počítačov, tabletov či prostredníctvom vzdelávacích kurzov sa podarilo zlepšiť digitálne zručnosti u vyše 150.000 detí a seniorov. Vyplynulo to z výročnej správy za rok 2023, ktorú schválilo valné zhromaždenie Národnej koalície pre digitálne zručnosti a povolania SR (Digitálna koalícia). V stredu o tom informovalo komunikačné oddelenie Digitálnej koalície.

"Schválenie výročnej správy a účtovnej uzávierky za rok 2023 je dôkazom našej transparentnosti a efektívneho hospodárenia. Teší nás, že sme mohli úspešne uzavrieť tri významné národné projekty, ktoré mali pozitívny vplyv na digitálne vzdelávanie v našej krajine," uviedol predseda Digitálnej koalície Mário Lelovský.

Medzi projekty, ktoré pomohli zlepšiť digitálne zručnosti naprieč rôznymi cieľovými skupinami na Slovensku, patrí projekt Digitálny žiak. S pomocou projektu sa podarilo podporiť rozvoj digitálnych zručností u vyše 130.000 žiakov, vrátane tých zo sociálne znevýhodneného prostredia. Podporiť systematické vybavenie detí digitálnou technológiou bolo cieľom aj projektu Ukrajinský žiak. Ten pomohol vyše 9300 ukrajinským deťom získať digitálne zariadenia na vzdelávanie.

Digitálna koalícia tiež uskutočnila vzdelávacie kurzy pre viac ako 13.000 seniorov. Projekt IT Fitness Test tiež pomohol rozvíjať i testovať úroveň digitálnych zručností žiakov, študentov a učiteľov na Slovensku, v krajinách V4 a na Ukrajine. "V roku 2023 sa uskutočnil už jeho 12. ročník, ktorého sa zúčastnilo viac ako 150.000 respondentov. V prebiehajúcom 13. ročníku sa testovacie otázky sústreďujú na aktuálne potreby mladej generácie a jej orientácie v digitálnom svete," uviedla Digitálna koalícia.

V tomto roku plánuje Digitálna koalícia zamerať pozornosť najmä na výzvy, ktoré prináša umelá inteligencia, zelená a digitálna transformácia, ale aj na zlepšovanie digitálnych zručností.