Nebezpečnú baktériu mali nájsť české orgány pri prvotných odberoch u distribútora mäsa, od ktorého nakupovala kuracie stehenné rezne aj spoločnosť Sniežik.
Autor TASR
Nitra 28. apríla (TASR) – Kuracie mäso poľského pôvodu, ktoré na Slovensko priviezla z Čiech firma Sniežik, nemuselo byť vôbec infikované salmonelou. Nebezpečnú baktériu mali nájsť české orgány pri prvotných odberoch u distribútora mäsa, od ktorého nakupovala kuracie stehenné rezne aj spoločnosť Sniežik. Tá mäso ďalej dodávala do reštaurácií a školských jedální. Potom, ako česká strana upozornila na výskyt salmonely v odobraných vzorkách, bol tovar dovezený z Čiech stiahnutý zo slovenského trhu.
Podľa konateľa firmy Sniežik Karola Černáka však najnovšie rozbory, ktoré 24. apríla dokončil Zdravotní ústav v Ústí nad Labem, prítomnosť tejto baktérie v mäse nezistili. V protokole z kontroly, ktorý má spoločnosť k dispozícii, sa uvádza, že výsledok mikrobiologického vyšetrenia kuracích stehenných rezňov na salmonelu bol negatívny.
„Prvotné analýzy z Čiech už nemajú kredit. Tie najnovšie ukázali, že v odobraných vzorkách salmonela nebola. To, že výsledky prvých rozborov boli pozitívne, môže naznačovať, že šlo o pochybenie českej strany. Nás a predovšetkým našich zákazníkov však táto kauza dosť výrazne poškodila. Čelili sme kritike, hoci sme reagovali veľmi rýchlo a korektne aj napriek tomu, že nikto neodobral na rozbor vzorky mäsa, ktoré boli dovezené na Slovensko,“ hovorí Černák. Ako pripomenul, v súčasnosti je už všetko mäso, ktoré bolo podozrivé z výskytu salmonely, stiahnuté z trhu a pravdepodobne bude vrátené späť distribútorovi do Českej republiky.
Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR momentálne nemá informácie o nových testoch, ktoré by vylúčili prítomnosť salmonely v kuracom mäse dovezenom z Čiech firmou Sniežik. Pre TASR to potvrdila Paulína Komarová z kancelárie ústredného riaditeľa ŠVPS SR.
V platnosti tak zostávajú všetky prijaté opatrenia, vrátane zákazu umiestňovania dovezených kuracích rezňov na trh. „Tieto opatrenia sú uplatňované z dôvodu, že Česká republika ich nariadila distribútorovi, ktorý ich dodal na slovenský trh. Ak Česká republika tieto svoje opatrenia zmení a zruší hlásenie do systému rapid alert, prípadne odvolá nariadenie o sťahovaní mäsa, bude sa rozhodovať aj ďalšom postupe na Slovensku,“ uviedla Komarová.
Podľa konateľa firmy Sniežik Karola Černáka však najnovšie rozbory, ktoré 24. apríla dokončil Zdravotní ústav v Ústí nad Labem, prítomnosť tejto baktérie v mäse nezistili. V protokole z kontroly, ktorý má spoločnosť k dispozícii, sa uvádza, že výsledok mikrobiologického vyšetrenia kuracích stehenných rezňov na salmonelu bol negatívny.
„Prvotné analýzy z Čiech už nemajú kredit. Tie najnovšie ukázali, že v odobraných vzorkách salmonela nebola. To, že výsledky prvých rozborov boli pozitívne, môže naznačovať, že šlo o pochybenie českej strany. Nás a predovšetkým našich zákazníkov však táto kauza dosť výrazne poškodila. Čelili sme kritike, hoci sme reagovali veľmi rýchlo a korektne aj napriek tomu, že nikto neodobral na rozbor vzorky mäsa, ktoré boli dovezené na Slovensko,“ hovorí Černák. Ako pripomenul, v súčasnosti je už všetko mäso, ktoré bolo podozrivé z výskytu salmonely, stiahnuté z trhu a pravdepodobne bude vrátené späť distribútorovi do Českej republiky.
Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR momentálne nemá informácie o nových testoch, ktoré by vylúčili prítomnosť salmonely v kuracom mäse dovezenom z Čiech firmou Sniežik. Pre TASR to potvrdila Paulína Komarová z kancelárie ústredného riaditeľa ŠVPS SR.
V platnosti tak zostávajú všetky prijaté opatrenia, vrátane zákazu umiestňovania dovezených kuracích rezňov na trh. „Tieto opatrenia sú uplatňované z dôvodu, že Česká republika ich nariadila distribútorovi, ktorý ich dodal na slovenský trh. Ak Česká republika tieto svoje opatrenia zmení a zruší hlásenie do systému rapid alert, prípadne odvolá nariadenie o sťahovaní mäsa, bude sa rozhodovať aj ďalšom postupe na Slovensku,“ uviedla Komarová.