Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Dlh Talianska klesol vlani výraznejšie, než sa pôvodne odhadovalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Úrad uviedol, že dlh Talianska dosiahol vlani 141,6 % HDP, zatiaľ čo v marci tohto roka štatistici uvádzali minuloročný dlh na úrovni 144,7 %

Rím 22. septembra (TASR) - Verejný dlh Talianska bol v minulom roku nižší, než sa pôvodne uvádzalo, naďalej však zostáva nad 140 % hrubého domáceho produktu (HDP). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila revidované údaje talianskeho štatistického úradu. Ten zároveň výrazne upravil aj údaje za rok 2021, ktoré najnovšie poukazujú na vyšší rast ekonomiky a miernejší dlh aj rozpočtový deficit.

Úrad uviedol, že dlh Talianska dosiahol vlani 141,6 % HDP, zatiaľ čo v marci tohto roka štatistici uvádzali minuloročný dlh na úrovni 144,7 % HDP. Rast ekonomiky za minulý rok potvrdili štatistici na úrovni 3,7 % a nemenili ani marcové údaje o vlaňajšom rozpočtovom deficite. Rozpočtový schodok úrad potvrdil na úrovni 8 %.

Naopak, výrazne revidoval údaje za rok 2021. Zatiaľ čo pôvodne uvádzal za daný rok rast ekonomiky o 7 %, teraz tempo rastu upravil na 8,3 %. Rozpočtový deficit zasa revidoval smerom nadol, z pôvodných 9 % HDP na 8,8 % HDP. Rovnako upravil údaje o výške štátneho dlhu. Pôvodne uvádzal, že v roku 2021 dosiahol 149,8 % HDP, teraz informoval, že dlh za daný rok predstavoval 147 % HDP.