Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Ekonomika

Dlhopisy pre občanov by mali byť vydané na jar v sume od 1000 eur

Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Objem prvej emisie by mal byť okolo 300 miliónov eur. Kamenický predpokladá, že dlhopisy budú nastavené pre občanov tak výhodne, že sa táto suma rýchlo minie.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Prvá emisia štátnych dlhopisov určených pre bežných občanov by mala byť k dispozícii na jar budúceho roka. Dlhopis sa bude dať kúpiť za 1000 eur a násobky tejto sumy a príjmy z neho by mali byť oslobodené od daní aj odvodov. V súčasnej situácii by jeho úročenie mohlo byť okolo 3 %, konkrétne podmienky však budú nastavené až pred začiatkom ich predaja. Na štvrtkovej konferencii televízie TA3 venovanej tejto téme o tom informovali minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) a riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniel Bytčánek.

Objem prvej emisie by mal byť okolo 300 miliónov eur. Kamenický predpokladá, že dlhopisy budú nastavené pre občanov tak výhodne, že sa táto suma rýchlo minie. V prípade úspechu by mal štát podobné dlhopisy predávať aj v ďalších rokoch. ARDAL predpokladá, že pôjde o krátkodobé dlhopisy, pravdepodobne v dvoch splatnostiach dva a štyri roky. Ľudia si ich budú môcť kúpiť prostredníctvom komerčných bánk a následne ich bude možné ďalej predávať na sekundárnom trhu.

"Výhody investovania do štátnych dlhopisov zahŕňajú stabilné výnosy, uchovanie hodnoty investovaných peňazí a nízke riziko. Na druhej strane, štát ako emitent dlhopisov takýmto predajom rozkladá svoje riziká na finančnom trhu, a tým dosahuje vyššiu finančnú stabilitu najmä v čase globálnych kríz," vysvetlil Kamenický. Dobré skúsenosti s týmto typom dlhopisov majú podľa neho mnohé štáty a Slovensko je jednou z mála krajín v regióne, ktorá ich zatiaľ neponúka.

Zároveň zdôraznil, že pre štát ide o doplnkový zdroj financovania. Pripravovaná emisia tvorí približne 3 % z ročných pôžičiek. "Vydávanie dlhopisov pre občanov sa využíva najmä na krátkodobé financovanie štátu alebo ako jeho doplnkový zdroj. Dlhopisy poskytujú obyvateľom sporiacu alternatívu k termínovaným a sporiacim účtom, pomôžu ďalej rozvíjať finančný a kapitálový trh a v neposlednom rade môžu prispieť aj k zvyšovaniu finančnej gramotnosti obyvateľov," doplnil minister financií.