Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Ekonomika

Do finančnej oblasti má ísť budúci rok takmer 10 miliárd eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Rezervy rozpočtu majú v budúcom roku dosiahnuť celkovú sumu 456 miliónov eur. Nová rezerva na riešenie negatívnych vplyvov vývoja rozpočtového hospodárenia predstavuje 421 miliónov eur.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 11. októbra (TASR) - Výdavky verejnej správy na oblasť financií by mali v budúcom roku vzrásť na 9,931 miliardy eur z tohtoročných plánovaných 8,835 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na nasledujúce tri roky, ktorý na rokovanie tripartity predkladá Ministerstvo financií (MF) SR. Najviac z tejto sumy tvoria prostriedky kapitoly Všeobecná pokladničná správa (VPS) s rozpočtom na úrovni 7,828 miliardy eur, ktoré vzrastú z tohtoročných 6,867 miliardy eur.

Výdavky v roku 2025 najviac ovplyvňujú práve viaceré opatrenia v kapitole VPS. Ide o rast osobných výdavkov v sume 280 miliónov eur, určených na vyplatenie odmeny 800 eur všetkým zamestnancom v štátnej a verejnej správe, tvorbu novej rezervy na riešenie negatívnych vplyvov vývoja rozpočtového hospodárenia v sume 421 miliónov eur, ako aj rast výdavkov spojených so správou štátneho dlhu vo výške 289 miliónov eur.

Vo Všeobecnej pokladničnej správe sú umiestnené prostriedky, ktoré nesúvisia s výdavkami ostatných kapitol rozpočtu. Tvoria ich najmä rozpočtové rezervy, výdavky vo vzťahu k EÚ, finančné vzťahy k Sociálnej poisťovni, správa ostatných výdavkov a výdavky spojené so správou štátneho dlhu.

Rezervy rozpočtu majú v budúcom roku dosiahnuť celkovú sumu 456 miliónov eur. Nová rezerva na riešenie negatívnych vplyvov vývoja rozpočtového hospodárenia predstavuje 421 miliónov eur. V rezerve na riešenie krízových situácií mimo času vojny a vojnového stavu a vykonávanie povodňových prác sa rozpočtujú prostriedky vo výške 30 miliónov eur, čo predstavuje navýšenie z tohtoročných 21 miliónov eur. Rezerva vlády obsahuje rovnakú sumu ako tento rok, teda 5 miliónov eur.

Transfer Sociálnej poisťovni by mal v budúcom roku predstavovať 2,75 miliardy eur. V tomto roku bolo na tento účel vyčlenených 1,6 miliardy eur. "Výška transferu zo štátneho rozpočtu zohľadňuje nevyhnutnú technickú rezervu finančných prostriedkov pre zachovanie platobnej schopnosti Sociálnej poisťovne ako celku a jeho rast je indikovaný najmä zavedením plného 13. dôchodku, valorizáciou a bežným medziročným nárastom výdavkov dôchodkového poistenia," vysvetlilo MF.

Vo výdavkoch na oblasť financií sa v roku 2025 rozpočtujú prostriedky v rámci kapitoly MF SR na finančnú správu, informačné systémy riadenia verejných financií, inštitucionálnu podporu a kontrolu a ostatné činnosti, Exportno-importnú banku SR, Slovenskú konsolidačnú, Úrad pre dohľad nad výkonom auditu a Radu pre rozpočtovú zodpovednosť. Rovnako sú tu zahrnuté výdavky kapitoly VPS.