Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Ekonomika

Doba na oslobodenie predaja nehnuteľnosti od dane sa neskráti

Na snímke nové bytové domy na Kalinčiakovej ulici vo Vranove nad Topľou 15. augusta 2024. Foto: TASR - Roman Hanc

Ak vlastníci v súčasnosti predávajú nehnuteľnosť v období kratšom ako päť rokov od jej nadobudnutia, musia zaplatiť daň.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Doba od nadobudnutia nehnuteľnosti alebo jej vyradenia z obchodného majetku, po uplynutí ktorej je daňovo oslobodený príjem z jej predaja, sa nezníži z doterajších piatich na tri roky. Návrh novely zákona o dani z príjmov opozičného poslanca Mariána Viskupiča (SaS) poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok neposunuli do druhého čítania.

Ak vlastníci v súčasnosti predávajú nehnuteľnosť v období kratšom ako päť rokov od jej nadobudnutia, musia zaplatiť daň z rozdielu medzi sumou získanou z predaja a cenou, za ktorú nehnuteľnosť nadobudli, pripomenul Viskupič. Táto daň je na úrovni 19 %, pri vyššom základe dane dokonca 25 %.

"Päťročná lehota je nevýhodná predovšetkým pre mladé rodiny, ktoré sa častejšie sťahujú práve z dôvodu, že sa im po čase nehnuteľnosť stane malou a potrebujú ísť do väčších priestorov. Trojročná lehota je pre daňové zachytenie investičných nákupov s cieľom následného predaja so ziskom plne postačujúca," predpokladal poslanec.