Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Ekonomika

Rozhodnutia o zmene dôchodkov zašle poisťovňa do polovice februára

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Dôchodky sa od 1. januára 2013 zvýšili automaticky o pevné sumy a nie je potrebné, aby dôchodca o zvýšenie žiadal.

Bratislava 18. januára (TASR) - V januárových výplatných termínoch Sociálna poisťovňa (SP) zasiela dôchodcom zvýšené dôchodkové dávky. Dôchodky sa od 1. januára 2013 zvýšili automaticky o pevné sumy a nie je potrebné, aby dôchodca o zvýšenie žiadal. V januárovej sume dôchodku je aj doplatok zvýšenia od 1. januára 2013 do posledného dňa pred výplatným termínom.


Okrem samotných dôchodkov Sociálna poisťovňa zároveň dôchodcom priebežne zasiela aj rozhodnutia o zvýšených dôchodkoch. Doteraz ich expedovala viac ako 721.000. Ďalších približne 600.000 rozhodnutí dôchodcovia dostanú počas januára a začiatkom februára 2013, takže informáciu o zmene dôchodku dostanú všetci.

Poberatelia dôchodkových dávok sa na Sociálnu poisťovňu obracajú s otázkou, ako majú postupovať, ak rozhodnutie o zvýšenom dôchodku zatiaľ nedostali a súrne ho potrebujú pre ďalšie úrady (Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, Obecný úrad, Domov sociálnych služieb). V takomto prípade môžu požiadať ústredie Sociálnej poisťovne alebo pobočku SP o vydanie potvrdenia o aktuálnej výške dôchodku. Sociálna poisťovňa im vyjde v ústrety a vybaví ich požiadavku prioritne.

TASR informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.