Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 8. júl 2024Meniny má Ivan
< sekcia Ekonomika

Dodávky Airbusu vzrástli podľa zdrojov v 1. polroku o 2 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Airbus sa k údajom pred oficiálnym zverejnením výsledkov za mesiac jún aj 1. polrok nevyjadril. Oficiálne údaje oznámi spoločnosť v pondelok 8. júla.

Paríž 5. júla (TASR) - Európsky výrobca lietadiel Airbus dodal v júni zákazníkom takmer 70 lietadiel. Za celý 1. polrok tak dodávky dosiahli viac než 320 strojov, čo pre spoločnosť znamená mierne zvýšenie objemu dodávok v porovnaní s rovnakým vývojom za prvých šesť mesiacov minulého roka. Uviedli to tento týždeň zdroje z leteckého priemyslu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa zdrojov dodal Airbus zákazníkom minulý mesiac 67 lietadiel. Za šesť mesiacov tak dodávky dosiahli 323 lietadiel, čo medziročne predstavuje zvýšenie o 2 %. Z pohľadu celého 2. štvrťroka sú však výsledky nepriaznivé. Odhadovaný objem dodávok za 2. kvartál predstavuje oproti rovnakému obdobiu minulého roka pokles o 4 %.

Airbus sa k údajom pred oficiálnym zverejnením výsledkov za mesiac jún aj 1. polrok nevyjadril. Oficiálne údaje oznámi spoločnosť v pondelok 8. júla.

Výrobca koncom júna zverejnil, že musel zredukovať svoje pôvodné prognózy dodávok lietadiel na celý rok. Firma pôvodne očakávala, že v roku 2024 dodá zákazníkom 800 lietadiel, začiatkom minulého týždňa však uviedla, že najnovšie počíta s dodávkou 770 strojov. Dôvodom sú problémy v dodávateľskom reťazci. Airbus poukázal najmä na komplikácie s dodávkami motorov, ďalej niektorými časťami konštrukcie, ako aj s dodávkami interiérového vybavenia lietadiel.