Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Ekonomika

Dolár mierne klesol po Bidenovom rozhodnutí nekandidovať

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Dolárový index, ktorý vyjadruje jeho hodnotu voči košu hlavných svetových mien, klesol v pondelok ráno o 0,1 % na 104,30 bodu.

Londýn 22. júla (TASR) - Dolár v pondelok mierne klesol voči košu hlavných mien. Trhy tak zareagovali na rozhodnutie amerického prezidenta Joea Bidena, že sa nebude uchádzať o svoje znovuzvolenie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Dolárový index, ktorý vyjadruje jeho hodnotu voči košu hlavných svetových mien, klesol v pondelok ráno o 0,1 % na 104,30 bodu. Oproti japonskému jenu sa pritom dolár znížil o 0,6 % na 156,58 JPY/USD. Kurz eura zároveň vzrástol na 1,0891 USD/EUR z 1,0885 USD/EUR na záver obchodovania minulý týždeň.

Biden v nedeľu (21. 7.) oznámil, že ukončuje kampaň a podporil viceprezidentku Kamalu Harrisovú, aby ho nahradila na poste demokratického kandidáta v novembrových prezidentských voľbách. Harrisová rýchlo získala podporu mnohých v strane, ale niekoľko významných mien mlčí vrátane bývalej predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej.

Šance bývalého prezidenta Donalda Trumpa, republikánskeho nominanta, na víťazstvo sa zvýšili po katastrofálnom výkone Bidena v debate minulý mesiac a tiež pre pochybnosti vzhľadom na Bidenov vek a zdravotný stav.