Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Dopravcovia zaplatili v 1. polroku za mýto viac ako 128 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najčastejšie sa podľa júnových dát dopúšťali priestupkov vodiči vozidiel registrovaných v Poľsku, pričom to bolo 105 prípadov z celkového počtu priestupkov.

Bratislava 22. júla (TASR) - V júni zaplatili dopravcovia za mýtne poplatky 21,3 milióna eur. Za celý prvý polrok tak výber mýta za použitie vymedzených komunikácií na Slovensku presiahol sumu 128 miliónov eur. Informovala o tom v pondelok spoločnosť SkyToll.

"V elektronickom mýtnom systéme spoločnosti SkyToll využívalo v júni vymedzené úseky ciest priemerne 30.853 vozidiel denne. Na výbere mýtnych poplatkov sa podieľali prevádzkovatelia vozidiel zo zahraničia necelými 49 %, ľahko cez 51 % mýtnych poplatkov uhradili prevádzkovatelia domácich vozidiel zo Slovenska," vyčíslila spoločnosť.

Spoločnosť ďalej informovala, že na vymedzenom úseku ciest došlo v minulom mesiaci k 339 prípadom porušenia zákona o výbere mýta, čo predstavuje v medzimesačnom porovnaní rast o jednu desatinu. Najčastejšie sa podľa júnových dát dopúšťali priestupkov vodiči vozidiel registrovaných v Poľsku, pričom to bolo 105 prípadov z celkového počtu priestupkov.

Najčastejším typom priestupku bol nesprávne nastavený počet náprav na palubnej jednotke, v dôsledku čoho bolo nesprávne účtované mýto. Kontroly taktiež odhalili 55 vozidiel, ktoré povinnú palubnú jednotku nemali nainštalovanú vôbec.