Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Ekonomika

Dopyt domácností po úveroch v eurozóne prvýkrát za dva roky vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Väčšina bánk oslovených v prieskume ECB o poskytovaní bankových úverov zaznamenala počas troch mesiacov do konca júna nárast dopytu domácností po úveroch, čo sa stalo prvýkrát od roku 2022.

Frankfurt nad Mohanom 16. júla (TASR) - Domácnosti v eurozóne prvýkrát za posledné dva roky žiadajú o úvery v rastúcom počte, keďže sú optimistickejšie, pokiaľ ide o výhľad ekonomiky, a úrokové sadzby naďalej klesajú. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

Väčšina bánk oslovených v prieskume ECB o poskytovaní bankových úverov (Bank Lending Survey, BLS) zaznamenala počas troch mesiacov do konca júna nárast dopytu domácností po úveroch, čo sa stalo prvýkrát od roku 2022. Respondenti zároveň uviedli, že v treťom štvrťroku očakávajú pokračovanie tohto trendu.

"Zlepšujúce sa vyhliadky na trhu s bývaním, ktoré spomenuli predovšetkým nemecké banky, boli hlavnou príčinou zvýšenia dopytu po úveroch na bývanie," uviedla ECB. Banky už druhý štvrťrok po sebe zmierňovali podmienky poskytovania hypotekárnych úverov v dôsledku silnejšej konkurencie, zatiaľ čo prístup k spotrebiteľským úverom z dôvodu rastúceho pociťovaného rizika sprísňovali, oznámila ECB.

Očakáva sa, že centrálna banka 20 krajín, ktoré platia eurom, ponechá tento týždeň vo štvrtok (18. 7.) svoje úrokové sadzby nezmenené.