Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Dôvera amerických stavbárov v júni klesla viac, ako sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa výsledkov prieskumu sa index dôvery amerických stavbárov v júni 2024 znížil na 43 bodov zo 45 bodov v máji.

Washington 19. júna (TASR) - Americkým stavbárom sa v júni zhoršila nálada a ich dôvera klesla na najnižšiu úroveň za šesť mesiacov. Ukázal to prieskum banky Wells Fargo a Národného združenia staviteľov domov (NAHB). TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa výsledkov prieskumu sa index dôvery amerických stavbárov v júni 2024 znížil na 43 bodov zo 45 bodov v máji. Ekonómovia pritom očakávali, že bude stagnovať na úrovni 45 bodov.

Hodnota indexu bola v júni najnižšia od decembra 2023. Ekonómovia to pripisujú vysokým hypotekárnym sadzbám, ktoré sa pohybujú okolo úrovne 7 %, a zvýšeným nákladom na financovanie výstavby.

K horšiemu než očakávanému výsledku v júni prispeli všetky tri zložky indexu dôvery. Konkrétne, čiastkový ukazovateľ súčasných podmienok predaja klesol o tri body na 48 bodov, subindex očakávaného predaja v nasledujúcich šiestich mesiacoch sa znížil o štyri body na 47 bodov a ukazovateľ potenciálnych kupcov klesol o dva body na 28 bodov.

"Pretrvávajúce vysoké úrokové sadzby z hypoték držia mnohých kupujúcich na vedľajšej koľaji," skonštatoval predseda NAHB Carl Harris.