Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Ekonomika

Dôvera francúzskych podnikateľov je najnižšia za takmer 3,5 roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nálada sa pritom zhoršila vo všetkých sektoroch.

Paríž 25. júla (TASR) - Dôvera francúzskych podnikateľov v ekonomiku v júli klesla na najnižšiu úroveň od februára 2021. Nálada sa pritom zhoršila vo všetkých sektoroch. Ukázali to vo štvrtok výsledky prieskumu štatistického úradu INSEE. TASR o tom informuje na základe správy portálu marketwatch.

Podľa prieskumu index podnikateľskej dôvery v druhej najväčšej ekonomike eurozóny, ktorý zahŕňa všetky odvetvia, od výroby cez stavebníctvo, služby, maloobchod a veľkoobchod, v júli 2024 klesol na 94 bodov z 99 bodov v predchádzajúcom mesiaci.

Index sentimentu vo výrobnom odvetví sa pritom v júli znížil na 95,5 z 98,9 bodu v júni. To je horší výsledok než 98 bodov, ktoré očakávali analytici a najnižšia hodnota indexu od decembra 2020.

Výrobcovia v júli hodnotili pesimistickejšie minulú produkciu, keďže príslušný čiastkový index klesol na -5 z -2 bodov v júni. Zhoršil sa aj čiastkový index nových objednávok (na -20 z -18 bodov), zvlášť zahraničných objednávok (na -18 z -9 bodov) a všeobecný výhľad výroby (na -18 z -12 bodov).

Prieskum ďalej odhalil, že dôvera podnikateľov v stavebníctve v júli klesla medzimesačne o 1 bod na 99 bodov a po prvý raz od júla 2020 sa dostala pod svoj dlhodobý priemer (100 bodov).

Tento mesiac sa znížila aj dôvera podnikateľov v maloobchode (na 94 z 99 bodov) a veľkoobchode (na 92 z 95 bodov).