Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Dôvera francúzskych podnikateľov z výrobného sektora bola stabilná

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Konkrétne, index podnikateľského sentimentu vo výrobnom sektore vo Francúzsku zostal v júni na májovej úrovni 99 bodov.

Paríž 21. júna (TASR) - Dôvera francúzskych podnikateľov z výrobného sektora v ekonomiku zostala v júni stabilná. Pesimistickejšie však hodnotili minulú produkciu aj vývoj objednávok a všeobecný výhľad produkcie. Ukázali to v piatok výsledky prieskumu štatistického úradu INSEE. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Konkrétne, index podnikateľského sentimentu vo výrobnom sektore vo Francúzsku zostal v júni na májovej úrovni 99 bodov. To je jeho najnižšia hodnota za štyri mesiace a tesne pod dlhodobým priemerom 100 bodov. Ekonómovia pritom očakávali, že sa index v júni zvýši na 100 bodov.

Prieskum INSEE ďalej odhalil, že hodnotenie minulej produkcie v predchádzajúcich troch mesiacoch sa opäť zhoršilo a príslušný index klesol na -2,6 bodu z -2 bodov v máji. Aj čiastkový index objednávok sa znížil na -18 z -17 bodov a subindex, ktorý odráža všeobecný výhľad produkcie klesol na -11 z -9 bodov.

Zároveň podnikatelia v júni menej pozitívne hodnotili zásoby hotových výrobkov (pokles na 9 z 10 bodov), zatiaľ čo miera vnímania ekonomickej neistoty sa zvýšila (na 30 z 27 bodov). Na druhej strane sa zlepšili názory na očakávanú zmenu pracovnej sily (na 4 z 3 bodov) a vlastnú produkciu (na 4 z 2 bodov).

Subindex pre očakávaný vývoj predajných cien v nasledujúcich troch mesiacoch vzrástol v júni na 0 z -1 bodu v máji.

Celkový index podnikateľskej dôvery, ktorý zahŕňa všetky odvetvia, od výroby cez stavebníctvo, služby, maloobchod a veľkoobchod, zostal v júni tiež stabilný na úrovni 99 bodov už druhý mesiac po sebe.