Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Ekonomika

Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku sa v októbri zvýšila

Bankovky, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Oživenie podnikateľského sentimentu po štvormesačnej sérii jeho poklesu vyvoláva nádeje v najväčšej európskej ekonomike, ktorá bojuje s recesiou.

Mníchov 25. októbra (TASR) - Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku sa v októbri zvýšila. A viac, ako analytici očakávali. Ukázali to v piatok výsledky prieskumu inštitútu pre výskum hospodárstva (Ifo). Tie prinášajú nádej pre nemeckú ekonomiku, ktorú zasiahli problémy v priemysle a slabý globálny dopyt. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

Konkrétne index podnikateľskej klímy Ifo sa v októbri zvýšil na 86,5 bodu z 85,4 bodu v septembri, čo bola jeho najnižšia hodnota od januára. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom predpovedali, že stúpne menej, na 85,6 bodu.

Prieskum ďalej ukázal, že čiastkový index súčasných ekonomických podmienok sa zvýšil na 85,7 z 84,4 bodu a subindex očakávaní vzrástol na 87,3 z 86,3 bodu.

Oživenie podnikateľského sentimentu po štvormesačnej sérii jeho poklesu vyvoláva nádeje v najväčšej európskej ekonomike, ktorá bojuje s recesiou.

Vo štvrtok (24. 10.) pritom prieskum nákupných manažérov ukázal, že aktivita v súkromnom sektore v Nemecku v októbri opäť klesla, aj keď pomalším tempom.

Ekonomické údaje za 3. štvrťrok budú k dispozícii na budúci týždeň. Ale množstvo negatívnych ukazovateľov po poklese ekonomiky o 0,1 % v období apríl - jún naznačuje technickú recesiu, ktorá je definovaná ako dva po sebe idúce štvrťroky hospodárskeho poklesu.

Za rok 2024 ako celok vláda očakáva zníženie výkonu ekonomiky o 0,2 %, čo by znamenalo druhý rok hospodárskeho poklesu po sebe. Nemecko v tomto smere výrazne zaostáva za veľkými ekonomikami eurozóny a jeho výkon je najslabší v rámci skupiny G7 (sedem najvyspelejších ekonomík sveta).