Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Dôvera spotrebiteľov v Holandsku v apríli vzrástla, výdavky klesli

Foto: TASR/AP

Februárový pokles spotrebiteľských výdavkov bol zároveň najmenší od vlaňajšieho novembra.

Amsterdam 22. apríla (TASR) - Dôvera spotrebiteľov v Holandsku, piatej najväčšej ekonomike eurozóny, v apríli vzrástla na najvyššiu úroveň za 13 mesiacov. Ukázal to najnovší prieskum štatistického úradu v Amsterdame, ktorý v separátnej správe informoval, že výdavky holandských domácností vo februári opäť klesli, už 12. mesiac po sebe.

Konkrétne, index spotrebiteľskej dôvery v Holandsku vzrástol v apríli 2021 na -14 z -18 bodov. Je tak najvyšší od marca 2020 vďaka zlepšovaniu situácie okolo pandémie ochorenia COVID-19. Hodnota indexu sa však stále pohybuje pod 20-ročným priemerom -7 bodov.

Spomedzi jednotlivých zložiek indexu sa čiastkový ukazovateľ všeobecnej ekonomickej klímy zvýšil v apríli na -32 z -39 bodov v marci. Hodnotenie budúcej hospodárskej situácie bolo pozitívne a názor spotrebiteľov na minulú ekonomickú situáciu bol menej negatívny.

Okrem toho sa zvýšila ochota spotrebiteľov nakupovať. Príslušný čiastkový index vzrástol v apríli na -2 z -4 bodov v marci.

Spotrebiteľské výdavky v Holandsku však aj vo februári klesli, medziročne o 10,7 % po znížení o 12 % v januári. Dôvodom boli blokády na zastavenie šírenia nového koronavírusu.

Februárový pokles spotrebiteľských výdavkov bol zároveň najmenší od vlaňajšieho novembra.