Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Dôvera švajčiarskych investorov v máji klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa prieskumu klesol index sentimentu švajčiarskych investorov v máji 2024 na 17,5 bodu z 2,5-ročného maxima 18,2 bodu v apríli.

Zürich 26. júna (TASR) - Investorom vo Švajčiarsku sa v máji 2024 zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku klesla. TASR o tom informuje na základe výsledkov prieskumu nemeckého inštitútu ZEW, ktoré v stredu zverejnili banka UBS v spolupráci s CFA Society Switzerland. TASR o tom informuje na základe správy portálu marketwatch.

Podľa prieskumu klesol index sentimentu švajčiarskych investorov v máji 2024 na 17,5 bodu z 2,5-ročného maxima 18,2 bodu v apríli. Tento pokles odráža jemné posuny v ekonomickom sentimente medzi finančnými expertmi, pokiaľ ide o vývoj švajčiarskeho hospodárstva, a signalizuje ochladenie dôvery.

A hoci júnový index zostáva v kladnom pásme, čo naznačuje všeobecný optimizmus, jeho pokles zároveň poukazuje na vznikajúce obavy a neistoty, ktoré môžu ovplyvňovať výhľady finančných expertov.

Indikátor ZEW je kritickým barometrom na hodnotenie nálady vo švajčiarskom finančnom sektore. Investori a predstavitelia švajčiarskej centrálnej banky budú pozorne sledovať nadchádzajúce ukazovatele, aby zistili, či pokles indexu ZEW v tomto mesiaci signalizuje širší trend, alebo ide len o krátkodobú korekciu.

Banka UBS poznamenala v tejto súvislosti, že dôveru investorov v júni najviac ovplyvnili blížiace sa voľby vo Francúzsku a domáca politika USA. Očakávajú pritom ďalšie zhodnocovanie švajčiarskeho franku voči euru a americkému doláru.