Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Ekonomika

Druhý pilier zatiaľ opustilo takmer 26-tisíc Slovákov

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Na vstup alebo výstup z druhého piliera ostáva len 14 dní.

Bratislava 17. januára (TASR) - Druhý dôchodkový pilier zatiaľ počas jeho otvorenia opustilo 25.579 sporiteľov, a to v období od začiatku septembra do 17. januára tohto roka. Za týchto ľudí musia dôchodkové správcovské spoločnosti vrátiť 80,86 milióna eur.

Podľa aktuálnych údajov Sociálnej poisťovne (SP) pre vstup do druhého piliera sa rozhodlo menej Slovákov. Tých bolo k 11. januáru celkovo 8700. Ministerstvo práce sa rozhodlo otvoriť druhý pilier po tom, ako pristúpilo k výrazným zmenám v dôchodkovom systéme. Dôvodom bolo poskytnúť pre ľudí priestor na zváženie svojej účasti.

Podľa plánov rezort práce očakáva výstup niekoľko desaťtisíc Slovákov. Posledné dve otvorenia ešte počas prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) nasvedčujú, že k najväčšiemu odlevu sporiteľov z druhého piliera dôjde najmä ku koncu zákonnej lehoty, ktorá je 31. januára budúceho roka.

Na vstup alebo výstup z II. piliera ostáva len 14 dní

V súvislosti s blížiacim sa termínom ukončenia otvorenia II. dôchodkového piliera Sociálna poisťovňa pripomína, že na rozhodnutie občanov o vstupe alebo výstupe z neho, zostáva už len 14 dní.

Pri výstupe je rozhodujúci dátum doručenia žiadosti a nie dátum odoslania do Sociálnej poisťovne. Akceptovaná bude iba žiadosť, ktorá bude do Sociálnej poisťovne doručená pred 31. januárom, vrátane tohto dňa. Bližšie informácie o spôsobe vstupu a výstupu vrátane tlačív nájdu záujemcovia na stránke www.socpoist.sk pomoc a potrebné tlačivá dostanú aj v každej pobočke Sociálnej poisťovne.

V prípade vstupu do II. piliera treba v rovnakom termíne, do konca januára 2013, uzavrieť zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení s niektorou z dôchodkových správcovských spoločností.

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že ak kombinovaný dôchodok sporiteľa vyplácaný z I. a II. piliera nedosiahne úroveň dôchodku vyplácaného výlučne z I. piliera, štát ich podľa súčasne platnej legislatívy nebude dorovnávať. Naopak, dôchodok v I. pilieri po splnení zákonných podmienok (najmä podľa odpracovaných rokov) garantuje štát. Po vystúpení z II. piliera sa na sporiteľa hľadí tak, akoby nikdy v II. pilieri nebol a budúci dôchodok sa mu nebude krátiť.

K dnešnému dňu z II. piliera vystúpilo 25.579 sporiteľov, Sociálna poisťovňa si bude za nich nárokovať od dôchodkových správcovských spoločností vrátenie 80.855 eur.

TASR informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.