Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

ECB: Jednoročné inflačné očakávania v eurozóne zostali na úrovni 2,8 %

Farebné svetlá horia vo výklade reštaurácie neďaleko Európskej centrálnej banky, vpravo, vo Frankfurte v Nemecku, v piatok neskoro 3. mája 2024. Foto: TASR/AP

Prieskum ďalej ukázal, že 1-ročné očakávania rastu ekonomiky sa zhoršili a zmenili na negatívnejšie.

Frankfurt nad Mohanom 23. augusta (TASR) - Inflačné očakávania v eurozóne pre budúci rok stagnovali. Trojročné inflačné očakávania sa však zvýšili, ukázal prieskum Európskej centrálnej banky (ECB). TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Jednoročné inflačné očakávania v júli zostali na úrovni 2,8 % už tretí mesiac po sebe, ukázal prieskum spotrebiteľských očakávaní ECB. Na 2,8 %, čo je najmenej od septembra 2021, klesli v máji.

Podľa prieskumu zostáva neistota týkajúca sa vývoja inflačných očakávaní v najbližších 12 mesiacoch nezmenená a na najnižšej úrovni od februára 2022, keď Rusko napadalo Ukrajinu. Medián 3-ročných inflačných očakávaní sa v júli zvýšil o 0,1 percentuálneho bodu na 2,4 %.

Očakávania týkajúce sa nárastu príjmov, ako aj výhľad rastu výdavkov v júli klesli. Spotrebitelia v júli počítali so zvýšením nominálnych príjmov v najbližších 12 mesiacoch o 1,1 % (v júni: +1,4 %) a s nárastom nominálnych výdavkov o 3,2 % (+3,3 %). Očakávania týkajúce sa nominálnych výdavkov klesli na najnižšiu úroveň od februára 2022.

Prieskum ďalej ukázal, že 1-ročné očakávania rastu ekonomiky sa zhoršili a zmenili na negatívnejšie. Spotrebitelia počítajú s poklesom o 1 % (-0,9 %). Očakávania týkajúce sa miery nezamestnanosti zostali na úrovni 10,6 %.