Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Ekonomika

ECB pripravuje nové eurové bankovky

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Špecifikom nových bankoviek bude vyobrazenie gréckej mytologickej postavy Európa.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) a národné centrálne banky Eurosystému pripravujú zavedenie druhej série eurových bankoviek s názvom Európa. Jej špecifikom bude vyobrazenie gréckej mytologickej postavy Európa, podľa ktorej bol pomenovaný európsky kontinent. Portrét sa bude nachádzať vo vodoznaku a v holograme. "Nové bankovky sa budú do obehu zavádzať postupne v priebehu niekoľkých rokov, počínajúc bankovkou 5 eur v máji 2013," informovala o tom dnes ECB.

Séria Európa ťaží z pokroku, ktorý sa podarilo dosiahnuť v technológii výroby bankoviek od zavedenia prvej série pred vyše 10 rokmi. Vďaka zdokonaleniu ochranných prvkov budú podľa ECB nové bankovky bezpečnejšie. "Dnes boli predstavené tri nové prvky. Vodoznak s portrétom, hologram s portrétom a smaragdové číslo," uviedla banka.

Aj nové bankovky sa budú niesť v štýle epoch a slohov tak ako prvá séria. Takisto budú mať rovnaké dominantné farby, ale vzhľadom na zdokonalenie ochranných prvkov došlo k miernym úpravám. Nové bankovky tak bude možné ľahko rozpoznať od bankoviek prvej série. Nová séria Európa bude mať takisto rovnaké nominálne hodnoty ako predchádzajúca séria.

Bankovky prvej série budú spočiatku v obehu súbežne s novou sériou, ale postupne sa budú sťahovať z obehu a nakoniec prestanú byť zákonným platidlom. Presný dátum ukončenia ich platnosti bude podľa banky oznámený v dostatočnom predstihu. Bankovky prvej série si však stále zachovajú svoju hodnotu a v národných centrálnych bankách Eurosystému ich bude možné vymieňať bez časového obmedzenia.