Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Ekonomika

EK schválila Poľsku použiť európske peniaze na obnovu po povodniach

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ondrej Hercegh

Počas viac ako dvoch desaťročí členstva v EÚ Poľsko výrazne zlepšilo svoju infraštruktúru s využitím finančných prostriedkov EÚ, ktoré dosiahli celkovú výšku desiatok miliárd eur.

Varšava 25. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) schválila návrh Poľska použiť európske peniaze na opravu alebo obnovu infraštruktúry financovanej z prostriedkov EÚ, ktorú poškodili alebo zničili najnovšie povodne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Vláda práve dostala informáciu, že žiadosť, ktorú poľská vláda predložila v polovici septembra, Komisia schvália, napísala v stredu na sociálnej sieti X Katarzyna Pelczynska-Naleczová, ministerka pre štátne fondy a regionálnu politiku.

Počas viac ako dvoch desaťročí členstva v EÚ Poľsko výrazne zlepšilo svoju infraštruktúru s využitím finančných prostriedkov EÚ, ktoré dosiahli celkovú výšku desiatok miliárd eur. Povodne, ktoré od polovice septembra sužujú juhozápad krajiny, vážne poškodili alebo dokonca zničili veľké množstvo zariadení financovaných EÚ.

Pelczynska-Naleczová uviedla, že približne 1,5 miliardy poľských zlotých (351,6 milióna eur) z fondov EÚ bude presmerovaných na opravy rodinných domov a energetickej infraštruktúry v zaplavených regiónoch, zatiaľ čo 3,5 miliardy PLN poslúži na výstavbu hrádzí.

(1 EUR = 4,2665 PLN)