Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

EK schválila Poľsku program na podporu skladovania elektriny

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podpora sa bude vzťahovať len na novoinštalované zariadenia na skladovanie elektriny s kapacitou najmenej 4 megawatthoduny (MWh).

Varšava 4. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) schválila Poľsku program vo výške 1,2 miliardy eur zameraný na podporu investícií do zariadení na skladovanie elektrickej energie s cieľom uľahčiť prechod na bezuhlíkovú ekonomiku. Program počíta s podporou výstavby zariadení s kapacitou najmenej 5,4 gigawatthodín (GWh). TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP, ktorá sa v piatok odvolala na vyhlásenie Komisie

Finančné prostriedky na realizáciu programu budú pochádzať čiastočne z Modernizačného fondu a čiastočne z Nástroja na obnovu a odolnosť. V rámci tohto plánu má Poľsko znížiť "závislosť poľskej elektrizačnej sústavy od fosílnych palív a uľahčiť plynulú integráciu premenlivých obnoviteľných zdrojov energie do národnej elektrizačnej sústavy podporou výstavby zariadení na skladovanie elektrickej energie," uviedla EK.

Podpora sa bude vzťahovať len na novoinštalované zariadenia na skladovanie elektriny s kapacitou najmenej 4 megawatthoduny (MWh). Pomoc bude pozostávať z dvoch foriem podpory, grantov a pôžičiek.

"Celková výška pomoci v podobe grantov a pôžičiek spolu nepresiahne 45 % investičných nákladov podporovaného projektu a môže sa zvýšiť na 65 % v prípade pomoci malým podnikom a na 55 % v prípade pomoci stredným podnikom," uvádza sa vo vyhlásení Komisie.