Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Ekonomika

EK: V Rusku naďalej pôsobí veľký počet zahraničných firiem

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Trh neopustili ani švajčiarsky potravinársky gigant Nestlé či pivovarnícka spoločnosť Anheuser-Busch InBev.

Brusel 22. septembra (TASR) - Napriek postoju Európskej únie, USA a ďalších štátov k Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu zotrváva na ruskom trhu podľa Európskej komisie stále veľký počet zahraničných firiem. Informovala o tom agentúra DPA.

"Obchod s Ruskom aj pôsobenie zahraničných firiem na ruskom trhu sa od začiatku vojny výrazne zredukovali. Viac než 40 % zahraničných investorov buď z Ruska odišlo, prípadne plánuje tak urobiť," uviedla Európska komisia v reakcii na otázku europoslanca Moritza Körnera, pričom vychádzala z údajov Yale Management School a ukrajinského inštitútu KSE.

Mnohé ďalšie podniky však v Rusku ďalej zotrvávajú. Napríklad nemecká farmaceutická firma Stada a zdravotnícka spoločnosť Fresenius sú v Rusku naďalej aktívne. Firmy svoje pôsobenie na ruskom trhu vysvetlili tým, že ruským obyvateľom poskytujú zdravotnú starostlivosť. Trh však neopustili ani švajčiarsky potravinársky gigant Nestlé či pivovarnícka spoločnosť Anheuser-Busch InBev, ukázali údaje od inštitútu KSE.

V tejto súvislosti Körner vyhlásil, že každá európska firma, ktorá na ruskom trhu zarába, tak prostredníctvom svojich daní priamo podporuje Putinovu vojnovú mašinériu. Európska únia musí preto svoj sankčný režim adekvátne sprísniť, dodal europoslanec.