Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Ekonomická nálada v SR bola v júni najlepšia za posledné dva roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najvýraznejšie zlepšenie nálady zaznamenali podnikatelia v službách. Optimistickejšie boli aj firmy v obchode a priemysle.

Bratislava 27. júna (TASR) - Ekonomická nálada na Slovensku sa po zhoršení v predchádzajúcom mesiaci v júni opäť mierne zlepšila. Indikátor ekonomického sentimentu (IES) sa medzimesačne zvýšil o 3,4 bodu na úroveň 107,1. Bola to najvyššia hodnota od mája 2022, informoval vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V porovnaní s minulým rokom bola ekonomická nálada pozitívnejšia o 13,2 bodu, dlhodobý priemer prevýšila o 1,1 bodu.

Ekonomická nálada sa meria piatimi čiastkovými indikátormi, ktoré vyjadrujú očakávania a dôveru podnikateľov v štyroch odvetviach a u spotrebiteľov. Najvýraznejšie zlepšenie nálady zaznamenali podnikatelia v službách. Optimistickejšie boli aj firmy v obchode a priemysle. Naopak, spotrebiteľská atmosféra sa po troch mesiacoch opäť zhoršila a pesimistickejší boli aj podnikatelia v stavebníctve.

Indikátor dôvery v priemysle v júni vzrástol o 0,3 bodu na hodnotu 4. Vývoj tohto ukazovateľa ovplyvnil pokles zásob hotových výrobkov, najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov a dopravných prostriedkov. Napriek tomu je podľa väčšiny podnikateľov stav zásob primeraný.

Zvýšila sa aj hodnota indikátora dôvery v službách. Ten v júni narástol o 12,4 na hodnotu 13,7 bodu. Podnikateľská situácia sa zlepšila najmä v ubytovacích a stravovacích službách. "Najvyšší nárast dopytu za posledné tri mesiace avizovali finančné a poisťovacie služby, v nasledujúcich troch mesiacoch jeho zvýšenie očakávajú najmä informácie a komunikácia," priblížil ŠÚ SR.

Nálada slovenských spotrebiteľov sa po troch mesiacoch rastu v júni mierne zhoršila. Oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol ukazovateľ spotrebiteľskej dôvery o 2,6 na úroveň -10,7. Spotrebitelia hodnotili pesimistickejšie financie v ich domácnostiach, podmienky pre tvorbu úspor, celkovú finančnú situáciu domácností a očakávaný vývoj nezamestnanosti. Optimizmus si zachovali len pri hodnotení vývoja celkovej hospodárskej situácie.

Ukazovateľ dôvery v obchode stúpol medzimesačne o 4,3 bodu na hodnotu 10. Respondenti hodnotili pozitívne súčasný trend podnikateľských aktivít a očakávaný nárast počtu zamestnancov, v oboch prípadoch predovšetkým v maloobchode v nešpecializovaných predajniach.

V stavebníctve, naopak, indikátor dôvery oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 3,5 bodu na -10,5. "Pod pokles sa podpísali nepriaznivejšie hodnotenia celkovej úrovne objednávok, predovšetkým v podnikoch realizujúcich výstavbu budov, ale aj pokles očakávanej zamestnanosti," zhodnotili štatistici.