Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Ekonomika eurozóny pokračovala v 2. kvartáli v stabilnom raste

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výsledky sú tak lepšie, než sa očakávalo, keďže analytici počítali so spomalením tempa rastu na 0,2 %.

Luxemburg 30. júla (TASR) - Ekonomika eurozóny vzrástla v 2. štvrťroku tohto roka oproti predchádzajúcemu kvartálu o 0,3 %. Pokračovala tak v rovnakom tempe rastu ako v 1. štvrťroku. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil rýchly odhad.

Tempo rastu ekonomiky menovej únie bolo zároveň vyššie, než predpokladali analytici. Tí podľa odhadov agentúry Reuters očakávali spomalenie rastu na 0,2 %.

V rovnakom rozsahu ako v prípade eurozóny vzrástla medzikvartálne aj ekonomika celej Európskej únie, teda o 0,3 %, dodal Eurostat. A opäť ako pri eurozóne, bol rast hrubého domáceho produktu (HDP) širšej EÚ rovnaký ako v 1. štvrťroku.

V medziročnom porovnaní zaznamenal HDP eurozóny rast v 2. štvrťroku o 0,6 %. To znamená mierne zrýchlenie tempa rastu, keď v prvých troch mesiacoch roka vykázala eurozóna medziročný rast ekonomiky o 0,5 %.

Podobne sa zrýchlil rast hospodárstva aj v rámci celej EÚ. V 1. štvrťroku vzrástla ekonomika EÚ medziročne o 0,6 %, v 2. kvartáli rast dosiahol 0,7 %.

Z 13 členských štátov Európskej únie, ktorých údaje sú k dispozícii, najvýraznejšie rástla ekonomika v 2. štvrťroku medzikvartálne v Írsku, kde rast dosiahol 1,2 %. Nasledovala Litva s rastom o 0,9 % a Španielsko, kde ekonomika vzrástla o 0,8 %.

Najvýraznejší pokles zaznamenalo Lotyšsko, Švédsko a Maďarsko. V prípade Lotyšska klesla ekonomika o 1,1 %, vo Švédsku o 0,8 % a v Maďarsku o 0,2 %. V medziročnom porovnaní zaznamenala ekonomika rast v ôsmich krajinách, v dvoch vykázala nulový rast a v troch HDP klesol.

Nálada v ekonomike eurozóny sa v júli zhoršila



Nálada v ekonomike eurozóny sa tento mesiac mierne zhoršila, ukázal prieskum Európskej komisie (EK). TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Index ekonomického sentimentu (ESI) v júli klesol na 95,8 bodu z 95,9 bodu v júni, uviedla EK. Ekonómovia však počítali s jeho znížením až na 95,4 bodu.

Index očakávaní týkajúcich sa zamestnanosti sa zhoršil výrazne, keď padol o 1,8 bodu na 97,8 bodu.

Prieskum EK ukázal, že dôvera v ekonomiku sa prudko znížila vo Francúzsku a, naopak, výrazne vzrástla v Španielsku. Mierne sa zlepšila v Taliansku a Nemecku.

Dôvera v sektore služieb, maloobchode a priemysle sa v júli zhoršila a zlepšila sa spotrebiteľská dôvera.

Index dôvery v priemysle klesol na -10,5 bodu z -10,2 bodu v júni a index dôvery v službách na 4,8 bodu zo 6,2 bodu. Index dôvery v maloobchode sa znížil na -9,2 bodu z -7,9 bodu.