Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Ekonomika Ukrajiny vzrástla za osem mesiacov roka o takmer 4 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny vzrástol v auguste medziročne o 3,5 % a za osem mesiacov tohto roka rast predstavoval 3,9 %.

Kyjev 18. septembra (TASR) - Ekonomika Ukrajiny zaznamenala za osem mesiacov tohto roka rast o takmer 4 %, k čomu prispel aj vývoj v auguste, v ktorom rast presiahol 3 %. Oznámilo to v stredu ukrajinské ministerstvo hospodárstva, ktorého údaje zverejnila agentúra Reuters.

Ministerka hospodárstva Julia Svyrydenková uviedla, že zlepšenie prístupu k elektrickej energii počas minulého mesiaca pomohlo podporiť hospodársky rast a zvýšilo aj podnikateľskú a spotrebiteľskú dôveru vo vývoj ekonomiky v najbližšom období. Dodala, že hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny vzrástol v auguste medziročne o 3,5 % a za osem mesiacov tohto roka rast predstavoval 3,9 %. Pod rast od januára do konca augusta sa nemalou mierou podpísali sektory dopravy a stavebníctva, čiastočne však aj maloobchod.

Ukrajinskú ekonomiku ťažko zasiahla invázia Ruska na začiatku roka 2022, v dôsledku čoho sa HDP v danom roku prepadol približne o 29 %. Vďaka miliardám dolárov zahraničnej finančnej pomoci a prispôsobeniu sa ukrajinských podnikov na vojnový stav sa ekonomika už v roku 2023 vrátila k rastu, ktorý dosiahol 5,3 %.

Tento rok však firmy čelia výrazným výpadkom v dodávkach energie po tom, ako Rusko od marca zintenzívnilo útoky na ukrajinskú energetickú sieť. Tento faktor sa výrazne odrazí na tohtoročnom vývoji hospodárstva. Ukrajinská vláda odhaduje, že tempo rastu ekonomiky sa v roku 2024 spomalí na 3,5 %.