Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Ekonomika

Ekonomika USA vzrástla v 2. kvartáli o 3 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Motorom rastu boli spotrebiteľské výdavky, na ktoré v USA pripadá až 70 % ekonomickej aktivity. Tie sa v 2. kvartáli medziročne zvýšili o 2,8 % (druhý odhad +2,9 %).

Washington 26. septembra (TASR) - Ekonomika USA v 2. kvartáli expandovala o niečo prudšie, než sa predpokladalo. TASR o tom informuje na základe správy BEA a agentúry AP.

Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov za tri mesiace od apríla do konca júna 2024 reálne medziročne stúpol o 3 % po náraste o 1,4 % v predchádzajúcich troch mesiacoch, uviedol americký úrad pre ekonomické analýzy BEA vo svojom konečnom odhade, čím potvrdil druhý odhad z konca augusta. Ekonómovia počítali s revíziou na +2,9 %.

Motorom rastu boli spotrebiteľské výdavky, na ktoré v USA pripadá až 70 % ekonomickej aktivity. Tie sa v 2. kvartáli medziročne zvýšili o 2,8 % (druhý odhad +2,9 %). Firemné investície stúpli o 8,3 %, pričom investície do vybavenia vyskočili o 9,8 %.

Ekonomika USA rástla v rokoch 2022 a 2023 rýchlejšie, než sa predpokladalo



Ekonomika USA rástla v uplynulých dvoch rokoch rýchlejšie, než sa predpokladalo. Dôvodom boli vyššie firemné investície a spotrebiteľské výdavky, ukázali vo štvrtok revidované vládne údaje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Každoročná revízia Úradu pre ekonomickú analýzu (BEA) ministerstva obchodu takisto výrazne smerom nahor upravila minuloročné zisky firiem. Korekcia inflácie bola o niečo menšia.

"Celkový obraz ekonomiky sa nezmenil," uviedol na tlačovej konferencii riaditeľ oddelenia národných ekonomických účtov BEA Dave Wasshausen.

Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v roku 2023 stúpol o 2,9 % z pôvodne uvádzaných 2,5 %. Jedným z dôvodov korekcie boli aj vyššie investície do bývania.

BEA takisto revidoval aj expanziu v roku v 2022 o 0,6 percentuálneho bodu smerom nahor na 2,5 %. Hlavným dôvodom boli boli vyššie spotrebiteľské výdavky a firemné investície.

Firemné zisky v roku 2023 boli podľa BEA o 288,5 miliardy USD (257,73 miliardy eur) alebo 8,9 % vyššie, než sa predpokladalo. Firmy mali totiž v prostredí rastúcej inflácie väčšiu silu pri stanovovaní cien.