Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Ekonomika

Ekonomika USA vzrástla viac, ako naznačili predbežné údaje

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Podľa ministerstva obchodu revízia smerom nahor odzrkadľuje predovšetkým lepšie údaje v prípade nebytových fixných investícií a vládnych výdavkov.

Washington 27. júna (TASR) - Americká ekonomika vzrástla v 1. štvrťroku 2024 o niečo viac, ako signalizovali predbežné údaje. Oznámilo to vo štvrtok ministerstvo obchodu. TASR o tom informuje na základe správ AP a RTTNews.

Spresnené výsledky ukázali, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v prvých troch mesiacoch 2024 zvýšil medziročne o 1,4 % namiesto o 1,3 %, ako naznačil rýchly odhad. Revízia smerom nahor sa zhoduje s očakávaniami ekonómov.

No aj napriek zlepšeniu výsledok za 1. kvartál predstavuje výrazné spomalenie v porovnaní s nárastom HDP o 3,4 % v predchádzajúcom, 4.štvrťroku 2023 a najpomalší rast od jari 2022.

Podľa ministerstva obchodu revízia smerom nahor odzrkadľuje predovšetkým lepšie údaje v prípade nebytových fixných investícií a vládnych výdavkov. No zároveň spotrebiteľské výdavky v období január-marec 2024 vzrástli menej, a to o 1,5 % a nie o 2 % pri rýchlom odhade. To je znakom toho, že vysoké úrokové sadzby si môžu vybrať daň z ekonomiky.

Správa ďalej ukázala, že spomalenie ekonomiky spôsobili najmä dva faktory: prudký nárast dovozu a pokles podnikových zásob, ktoré sa môžu meniť zo štvrťroka na štvrťrok a nemusia nevyhnutne odrážať základné zdravie ekonomiky.

Dovoz pritom v 1. štvrťroku "odkrojil" 0,82 percentuálneho bodu z HDP a nižšie zásoby 0,42 percentuálneho bodu.

Väčšina ekonómov predpovedá, že rast HDP sa v aktuálnom 2. štvrťroku zrýchlil vďaka pokračujúcim výdavkom amerických spotrebiteľov. Americká ekonomika, najväčšia na svete, sa ukázala byť prekvapivo odolná voči vyšším úrokovým sadzbám centrálnej banky Fed.