Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Predaj čítačiek elektronických kníh vlani stúpol asi o tretinu

Čítačka elektronických kníh Kindle Foto: TASR/AP

Ceny čítačiek dlhodobo klesajú a odhaduje sa, že budú v tomto trende pokračovať

Bratislava 2. marca (TASR) – Predaj čítačiek elektronických kníh vlani rástol. Cez internet sa ich oproti roku 2011 predalo o približne tretinu viac.

Podľa výkonného riaditeľa Slovenskej asociácie pre elektronický obchod (SAEC) Jozefa Dvorského pritom trh s čítačkami nasýtený ešte nie je a ich predaj bude aj naďalej stúpať.

"Tento rast je však určitým spôsobom obmedzený, pretože čítačky kníh nebudú natoľko podliehať trendom ako napríklad tablety alebo notebooky," vysvetlil Dvorský. Perióda ich obmeny bude preto dlhšia. "Každopádne v súčasnosti tento trh ešte nie je nasýtený a väčšina ľudí čítačku nemá," dodal. Ešte na niekoľko rokov tak odhaduje podobný rast predaja čítačiek ako v súčasnosti.

Podobne predpovedá rast predaja čítačiek v budúcnosti aj Radovan Ščibrany z kníhkupectva Martinus.sk. "Podmienkou však je, aby výrobcovia hardvéru neprestali čítačky inovovať a vyrábať pod tlakom stále vyššieho záujmu o tablety," doplnil. Zaujímavým "evolučným krokom" by podľa neho mohol byť príchod čítačiek s farebnou obrazovkou, na ktoré sa čaká už niekoľko rokov.

Ceny čítačiek pritom dlhodobo klesajú a odhaduje sa, že budú v tomto trende pokračovať. "Či sa dostaneme až do stavu, keď budú čítačky také lacné, že nám nebude prekážať nechať ich ležať na pláži na deke, je zatiaľ otázne. No predpoklady pre to existujú," dodal Ščibrany.