Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Ekonomika

Česko nebude mať problém so zastavením dodávok ropy cez ropovod Družba

Na ilustračnej snímke ropovod. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Spoločnosť MERO uviedla, že plánuje dosiahnuť nezávislosť od ruskej ropy do začiatku roka 2025, hoci modernizácia TAL bude zrejme dokončená až v júni 2025.

Praha 30. augusta (TASR) - Česko nebude mať problém s tým, ak sa od budúceho roka zastavia dodávky ruskej ropy cez ropovod Družba. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Prípadné zastavenie dodávok ropy cez Ukrajinu z Ruska od budúceho roka nebude pre Českú republiku problémom, uviedol v piatok zvláštny zmocnenec pre energetickú bezpečnosť českého ministerstva zahraničných vecí Václav Bartuška.

Na otázku Reuters, ktorá sa týkala vyhlásenia poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka, že dodávky ruskej ropy cez Družbu sa od januára zrejme skončia, Bartuška odpovedal, že Ukrajina už aj v minulosti varovala pred možným zastavením.

"Nie je to prvýkrát, tentoraz to možno myslia vážne, uvidíme," uviedol Bartuška v textovej správe. "Pre Českú republiku to nie je problém."

S cieľom ukončiť čiastočnú závislosť od ropovodu Družba český štátny prevádzkovateľ ropovodov MERO investuje do zvýšenia kapacity ropovodu TAL z Talianska do Nemecka, ktorý sa pripája na ropovod IKL zásobujúci Českú republiku.

Zvýšená kapacita od budúceho roka pokryje celkové potreby (až 8 miliónov ton ropy ročne) dvoch českých rafinérií v krajine, ktoré vlastní poľský Orlen.

Spoločnosť MERO uviedla, že plánuje dosiahnuť nezávislosť od ruskej ropy do začiatku roka 2025, hoci modernizácia TAL bude zrejme dokončená až v júni 2025.