Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Európska únia prepojila svoju elektrickú sieť s Ukrajinou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európski ministri energetiky 28. februára oznámili, že prepoja rozvodnú sieť bloku s Ukrajinou po jej odpojení od ruskej elektrickej siete, raketových útokoch a ostreľovaní jej infraštruktúry.

Brusel 16. marca (TASR) - Európska únia (EÚ) v stredu dokončila prepojenie svojej elektrickej siete s Ukrajinou. Splnila tak svoj sľub vojnou spustošenej krajine, na ktorú útočí Rusko. TASR správu prevzala z AFP.

"V tejto oblasti je teraz Ukrajina súčasťou Európy," uviedla vo vyhlásení eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová. Dodala, že aj Moldavsko, ktoré má tiež Ruskom podporovaný odštiepenecký región, je pripojené k sieti EÚ.

"EÚ bude naďalej podporovať Ukrajinu v energetickom sektore zabezpečením reverzných tokov plynu a dodávkami energie, ktoré sú veľmi potrebné," vyhlásila.

Európski ministri energetiky 28. februára oznámili, že prepoja rozvodnú sieť 27-členného bloku s Ukrajinou po jej odpojení od ruskej elektrickej siete, raketových útokoch a ostreľovaní jej infraštruktúry.

A hoci v dôsledku prepojení hrozí v niektorých častiach EÚ tzv. blackout, teda výpadky dodávok prúdu, ako aj “brownout”, čiže pokles napätia v sieti počas špičky, Brusel tento krok predstavil ako súčasť svojej solidarity s Ukrajinou, aj keď odmieta prosby Kyjeva o rýchle členstvo v EÚ.

„Ukrajina, Moldavsko a Európa: zdieľané hodnoty, zdieľaná elektrina a solidarita,“ napísala na sociálnej sieti Twitter šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

"Vítam kľúčový krok, ktorý sme dnes urobili, aby sme v týchto temných časoch udržali rozsvietené svetlá a teplo v domoch synchronizáciou elektrických sietí Ukrajiny a Moldavska so sieťou EÚ. Budeme pokračovať v práci na stabilizácii ich energetických systémov," dodala.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteri napísal, že od stredy sa jeho krajina stala „členom energetickej únie EÚ“ a poďakoval Simsonovej a von der Leyenovej.