Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Ekonomika

Kancelár O. Scholz sľúbil nemeckým podnikom úľavy pri cenách elektriny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V krátkodobom horizonte by sa pomoc mohla realizovať prostredníctvom dotácie na poplatky za prenosovú sieť, priblížil kancelár.

Berlín 2. októbra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil podnikom úľavy v oblasti cien elektrickej energie. Cieľom je zabezpečiť, aby poplatky za prenosovú sieť ďalej nerástli, povedal v stredu na konferencii, ktorú zorganizoval Spolkový zväz zahraničného obchodu (BGA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V krátkodobom horizonte by sa pomoc mohla realizovať prostredníctvom dotácie na poplatky za prenosovú sieť, priblížil kancelár. Z dlhodobého hľadiska by sa mohol zaviesť systém amortizačných účtov, prostredníctvom ktorých by sa náklady na rozširovanie elektrických sietí a s tým súvisiace vyššie sieťové poplatky mohli rozložiť v čase, dodal Scholz. Nemecká vláda už skôr oznámila, že predloží opatrenia na zníženie nákladov na sieť a stabilizáciu sieťových poplatkov s cieľom odbremeniť domácnosti aj podniky.

Nemecká vláda pôvodne plánovala na tento rok dotácie až do výšky 5,5 miliardy eur na financovanie nákladov na prenosovú sieť s cieľom odbremeniť podniky. Peniaze mali pochádzať z fondu hospodárskej stabilizácie. V dôsledku rozhodnutia ústavného súdu z novembra minulého roka však musela vláda tento osobitný fond zrušiť.