Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda chce rozšíriť využívanie geotermálnej energie

Na archívnej snímke tepelné čerpadlo. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Veľký potenciál geotermálnej energie pre klimaticky neutrálne zásobovanie teplom v Nemecku ešte nebol dostatočne využitý, uvádza sa v návrhu zákona.

Berlín 28. júna (TASR) - Nemecký minister hospodárstva a ochrany klímy Robert Habeck chce rozšíriť využívanie geotermálnej energie. V piatok predložil návrh zákona, ktorý predpokladá urýchlenie povoľovacích konaní pre geotermálne zariadenia, tepelné čerpadlá a zásobníky tepla. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Cieľom je odstrániť právne prekážky rozvoja geotermálnej energie, oznámilo ministerstvo hospodárstva. V súčasnosti trvajú povoľovacie konania niekedy aj niekoľko rokov a postupy v oblasti hlbinej aj prízemnej geotermálne energie by sa teraz mali zjednodušiť, uviedol Habeck. Podobne ako v prípade veterných turbín a solárnych elektrární by sa podľa ministra aj v prípade geotermálnych zariadení malo uznať, že ich podpora je vo verejnom záujme.

Veľký potenciál geotermálnej energie pre klimaticky neutrálne zásobovanie teplom v Nemecku ešte nebol dostatočne využitý, uvádza sa v návrhu zákona. Aby sa dosiahli stanovené klimatické ciele, musia výrazne klesnúť emisie skleníkových plynov pri dodávkach tepla a "geotermálna energia tu zohráva dôležitú úlohu", zdôraznil Habeck.