Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Ekonomika

Envirorezort: Predošlé vedenie ministerstva zle hospodárilo

Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ministerstvo spresnilo, že Taraba už niekoľko mesiacov pred zverejnením správy od NKÚ tieto kroky vedenia rezortu kritizoval a podal aj trestné oznámenie.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Predchádzajúce vedenie rezortu hospodárilo zle a zamestnávalo dohodárov na fiktívne zmluvy. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR tak reagovalo na správu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorý zistil, že väčšina z uzavretých dohôd na rezorte nebola v súlade s legislatívou.

"Vyjadrenia Najvyššieho kontrolného úradu iba potvrdzujú slová vicepremiéra a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) o šafárení predošlého vedenia ministerstva za Budaja a Kiču. Mnohí z takzvaných dohodárov reálne nerobili nič, len si fakturovali a okrádali daňových poplatníkov. Výnimkou neboli ani prípady, keď mala jedna osoba s ministerstvom uzatvorené aj tri či štyri dohody," uviedlo komunikačné oddelenie MŽP.

Spresnilo, že Taraba už niekoľko mesiacov pred zverejnením správy od NKÚ tieto kroky vedenia rezortu kritizoval a podal aj trestné oznámenie.

"V danej súvislosti ministerstvo vyzýva orgány činné v trestnom konaní, aby urýchlene dané trestné oznámenie vyšetrili. Máme za to, že v tomto prípade môže ísť nielen o nehospodárne narábanie s verejnými financiami, ale aj fiktívne zmluvy bez reálnej náplne činnosti," uzavrelo MŽP.

Dodalo, že rezort ukončil spoluprácu už s vyše 220 dohodármi.