Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Eset: Neopravené zraniteľnosti môžu mať pre firmy vážne následky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kľúčové je podľa spoločnosti zraniteľnosti identifikovať a opraviť čo najskôr. Malé a stredné firmy však čelia nedostatku odborných znalostí v oblasti kyberbezpečnosti.

Bratislava 28. júna (TASR) - Neopravené známe zraniteľnosti vo firemných infraštruktúrach patria medzi hlavné faktory vedúce k únikom údajov. Dá sa tomu však predísť pomocou nástrojov na vyhodnocovanie zraniteľností a správu záplat. Informovala o tom bezpečnostná spoločnosť Eset.

"Podľa vlaňajšej správy spoločnosti IBM, ktorá sa venovala nákladom súvisiacim s únikmi údajov, vzniklo viac ako päť percent prípadov ako dôsledok známych zraniteľností, ktoré neboli opravené," uviedla spoločnosť. Štúdia takisto zistila, že náklady späté s únikom údajov prameniacim z neopravenej zraniteľnosti predstavujú 4,17 milióna dolárov (3,89 milióna eur).

Spoločnosť dodala, že správa zraniteľností umožňuje firmám chrániť systémy a siete pred potenciálnymi kyberhrozbami, ako je napríklad ransomvér. Zraniteľné miesta totiž môžu útočníkom poslúžiť ako vstupné body, cez ktoré dokážu získať neoprávnený prístup alebo spúšťať útoky, ako napríklad infikovanie malvérom alebo útoky odmietnutia služby (DoS).

Kľúčové je podľa spoločnosti zraniteľnosti identifikovať a opraviť čo najskôr. Malé a stredné firmy však čelia nedostatku odborných znalostí v oblasti kyberbezpečnosti. Ďalšou výzvou je vyrovnať sa s rýchlym tempom, akým nové zraniteľnosti vznikajú.

"Každý rok sa na rôznych softvérových a hardvérových platformách objavia tisíce nových zraniteľností, preto môže byť pre firmy náročné udržiavať si prehľad o všetkých novovznikajúcich hrozbách a náležite určovať, ktoré záplaty budú mať pri inštalácii vyššiu prioritu," objasnila spoločnosť.

(1 EUR = 1,0696 USD)