Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

EÚ a Austrália uzavreli partnerstvo ohľadom udržateľných surovín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Partnerstvo je založené na vzájomných výhodách a jeho cieľom je umožniť EÚ diverzifikovať dodávky materiálov potrebných na zelenú a digitálnu transformáciu.

Brusel 28. mája (TASR) - EÚ a Austrália v utorok podpísali memorandum o porozumení o dvojstrannom partnerstve na účely spolupráce v oblasti udržateľných kritických a strategických surovín, informuje o tom spravodajca TASR. Memorandum v mene EÚ podpísali výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) zodpovedný za obchod Valdis Dombrovskis a eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton. V mene Austrálie dohodu podpísali ministerka Severnej Austrálie Madeleine Kingová a minister obchodu a cestovného ruchu Don Farrell.

Partnerstvo je založené na vzájomných výhodách a jeho cieľom je umožniť EÚ diverzifikovať dodávky materiálov potrebných na zelenú a digitálnu transformáciu a zároveň prispieť k rozvoju austrálskeho domáceho odvetvia kritických nerastných surovín. Toto partnerstvo sa vzťahuje na celý hodnotový reťazec kritických a strategických nerastných surovín: od prieskumu a ťažby až po spracovanie, rafináciu, recykláciu a spracovanie ťažobného odpadu.

V rámci partnerstva sa preskúma aj spolupráca s krajinami, v ktorých majú EÚ a Austrália spoločné záujmy, pričom zámerom bude znížiť vplyv ťažby surovín na životné prostredie a zaistiť prínos pre miestne komunity.

Memorandum o porozumení posilňuje spoluprácu medzi Austráliou a EÚ vo viacerých oblastiach. Zaistí integráciu udržateľných hodnotových reťazcov surovín, vrátane vytvárania sietí, spoločného uľahčovania projektov, vytvárania nových obchodných modelov a uľahčovania obchodných a investičných prepojení. Podporí tiež spoluprácu v oblasti výskumu a inovácií v hodnotových reťazcoch kritických surovín aj spoluprácu pri sprísňovaní environmentálnych, sociálnych a správnych noriem a postupov na základe plného rešpektovania podmienok a bezpečnosti pracovníkov.

Podpísanie memoranda o porozumení poskytuje rámec na vybudovanie bezpečných a udržateľných hodnotových reťazcov kritických a strategických surovín medzi EÚ a Austráliou. Tieto hodnotové reťazce budú podporovať prechod na čistú energiu a digitálnu transformáciu a sú nevyhnutné pre ďalšie kľúčové priemyselné odvetvia, ako sú obrana či letecký a kozmický priemysel.

Eurokomisia pripomenula, že EÚ má najväčšiu sieť obchodných dohôd na svete s celkovým počtom 74 krajín. Najnovšie dohody so Spojeným kráľovstvom, Novým Zélandom a Čile obsahujú osobitnú kapitolu o energetike a vzácnych surovinách. V súčasnosti prebiehajú rokovania o dohode o voľnom obchode medzi EÚ a Austráliou.

Po podpísaní memoranda o porozumení obe strany v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov vypracujú plán s konkrétnymi opatreniami s cieľom uviesť strategické partnerstvo do praxe.