Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 24. september 2024Meniny má Ľuboš aj Ľubor
< sekcia Ekonomika

EÚ aj v roku 2023 účinne využívala nástroje na ochranu obchodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V roku 2023 sa v porovnaní s rokom 2022 začalo dvakrát toľko nových vyšetrovaní, ktoré mali odhaliť prípady nečestného obchodovania.

Brusel 24. septembra (TASR) - Nástroje na ochranu obchodu zohrali aj v roku 2023 zásadnú úlohu pri ochrane pracovných miest v krajinách EÚ. Na utorňajšiu správu Európskej komisie (EK) upozornil spravodajca TASR.

Komisia pripomenula, že na konci roka 2023 bolo v EÚ zavedených celkovo 182 opatrení na ochranu obchodu vrátane 156 antidampingových opatrení, 25 antisubvenčných opatrení a jedného ochranného opatrenia. To predstavuje takmer 40 % nárast v porovnaní s rokom 2018, keď bolo celkovo zavedených 133 opatrení.

V roku 2023 sa v porovnaní s rokom 2022 začalo dvakrát toľko nových vyšetrovaní, ktoré mali odhaliť prípady nečestného obchodovania.

Počet priamych pracovných miest v EÚ chránených týmito opatreniami sa takisto dramaticky zvýšil z 365.000 v roku 2018 na takmer 500.000 na konci roka 2023. Priemyselnými odvetviami, ktoré opatrenia na ochranu obchodu najviac bránili, boli strategické odvetvia, ako sú veterná energia, sklo pre fotovoltiku a optické vlákna, ktoré sú kľúčové pre zelený a digitálny prechod.

Zahrnuté boli aj mnohé sektory s významným zastúpením malých a stredných podnikov, napríklad keramika či cyklistický priemysel. Počas roka 2023 EK zintenzívnila opatrenia, ktoré majú pomôcť malým a stredným podnikom vyrovnať sa s nekalou konkurenciou zo strany dampingového a subvencovaného dovozu.

Správa zdôrazňuje potrebu EÚ konať, čo bol prípad spustenia antisubvenčného vyšetrovania týkajúceho sa batériových elektromobilov z Číny, aby sa ochránili sektory zelených technológií pred nekalými obchodnými praktikami.

Zo správy vyplýva, že EK dôsledne bránila priemysel EÚ pred nespravodlivými ochrannými opatreniami tretích krajín, čím pomohla zabezpečiť trvalý prístup na tieto trhy.

Komisia spresnila, že zabezpečenie účinnosti opatrení na ochranu obchodu zostáva kľúčové, pretože treba riešiť čoraz zložitejšie praktiky obchádzania prijatých opatrení zo strany tretích krajín. Viac ako jedna pätina v súčasnosti platných obchodných opatrení rieši iba daňové úniky zo strany hospodárskych subjektov.

V roku 2023 sa štyri z 12 nových vyšetrovaní uskutočnili v prípadoch podozrenia z obchádzania platných opatrení, čo viedlo k ich rozšíreniu aj na ostatné tretie krajiny. Vlani eurokomisia uskutočnila aj takzvané antiabsorpčné prešetrovanie, čiže skúmanie výrobcov, ktorí znižujú svoje ceny, aby obišli clá, ktoré im boli uložené.

Výkonný podpredseda EK zodpovedný za obchod Valdis Dombrovskis v správe pre médiá uviedol, že aj napriek geopolitickému napätiu a rôznym výzvam EÚ zostáva jedným z najotvorenejších trhov na svete.

"Túto otvorenosť však nemožno považovať za samozrejmosť. Neváhame konať, keď je obchod založený na pravidlách podkopávaný. Dôkazom toho je aj výrazný nárast našej činnosti na ochranu obchodu,"
odkázal eurokomisár.