Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Ekonomika

EÚ eviduje vo svete 11 nespolupracujúcich daňových jurisdikcií

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Okrem toho je deväť daňových jurisdikcií na základe záväzkov, ktoré prijali na zlepšenie svojej správy v oblasti daní, v stave monitorovania.

Brusel/Luxemburg 8. októbra (TASR) - Ministri financií členských krajín Európskej únie (EÚ) v utorok v Luxemburgu aktualizovali zoznam EÚ nespolupracujúcich daňových jurisdikcií. Na aktualizovanom zozname sa nachádza 11 krajín alebo území, informuje spravodajca TASR.

Antigua a Barbuda bola vyradená zo zoznamu nespolupracujúcich daňových jurisdikcií po tom, čo Globálnemu fóru pre transparentnosť a výmenu informácií na daňové účely umožnila dodatočné preskúmanie v súvislosti s výmenou informácií na požiadanie.

Utorňajšia aktualizácia zvyšuje počet krajín na tomto zozname EÚ na 11: Americká Samoa, Americké Panenské ostrovy, Anguilla, Fidži, Guam, Palau, Panama, Ruská federácia, Samoa, Trinidad a Tobago a Vanuatu.

Okrem toho je deväť daňových jurisdikcií na základe záväzkov, ktoré prijali na zlepšenie svojej správy v oblasti daní, v stave monitorovania.

Zoznam nespolupracujúcich daňových jurisdikcií, ktorý vedie EÚ, zahŕňa krajiny, ktoré sa buď nezapojili do konštruktívneho dialógu s Bruselom o správe daní, alebo nesplnili svoje záväzky týkajúce sa implementácie potrebných reforiem.

Primárnym cieľom zoznamu EÚ je povzbudiť daňové jurisdikcie, aby implementovali normy dobrej správy v oblasti daní s cieľom bojovať proti daňovým podvodom a únikom a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam na celom svete.

Európska komisia poskytuje značnú podporu tretím krajinám pri posilňovaní ich nástrojov proti zneužívaniu daní, ako aj technickú pomoc tým, ktorí ju potrebujú. Komisia rovnako spolupracuje s členskými štátmi EÚ na ďalšom posilňovaní kritérií na zaradenie na tento zoznam s cieľom zabezpečiť väčšiu daňovú transparentnosť a spravodlivé a efektívne zdaňovanie.