Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

EÚ odmietla minimálne dovozné ceny od čínskych vývozcov elektromobilov

Na snímke budova Európskej komisie v Bruseli 26. júna 2024. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

O navrhovaných clách bude hlasovať všetkých 27 členov EÚ.

Brusel 12. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok uviedla, že dostala ponuky od výrobcov elektrických vozidiel z Číny na minimálne dovozné ceny do Európskej únie (EÚ). Ide o spôsob, ako sa vyhnúť clám, ale všetky ich odmietla. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Komisia, ktorá vyšetruje dotácie pre výrobcov elektrických vozidiel v Číne, uviedla, že jej niekoľko z nich predložilo cenové záväzky. Týkali sa dodržiavania minimálnych dovozných cien, ktoré mali kompenzovať dotácie.

"Naše skúmanie sa zameralo na to, či by ponuky eliminovali škodlivé vplyvy dotácií. A či by sa dali efektívne monitorovať a presadzovať. Komisia dospela k záveru, že žiadna z ponúk nespĺňala tieto požiadavky," uviedol hovorca EK.

Komisia odmietla poskytnúť podrobnosti o ponukách, uviedla však, že ich dôkladne preskúmala, aby zistila, či spĺňajú antisubvenčné pravidlá Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a EÚ.

"Komisia zostáva otvorená vyjednávaniam o riešení, ale to musí byť plne v súlade s pravidlami WTO a plne napraviť škodlivé účinky zistených dotácií," dodal hovorca.

Eurokomisár pre obchod Valdis Dombrovskis sa na budúci týždeň stretne s čínskym ministrom obchodu Wang Wen-tchaom.

Komisia je blízko k zavedeniu konečných ciel až do výšky 35,3 % na elektromobily vyrobené v Číne, nad rámec štandardného dovozného cla EÚ na autá vo výške 10 %.

O navrhovaných clách bude hlasovať všetkých 27 členov EÚ. Zavedú sa do konca októbra, pokiaľ proti nim nebude kvalifikovaná väčšina 15 členov EÚ zastupujúcich 65 % obyvateľov bloku.